Hétfőre halasztották a döntést Novak Djokovic (Novak Đoković) ügyében – írja a Sky News . A világelső szerb teniszező Ausztráliába érkezett, hogy részt vegyen az év első Grand Slam-tornáján, az Australian Openen, ám a tornának otthont Victoria állam hatósága megtagadta tőle a belépést, majd pedig eldőlt, hogy nem kap vízumot.

Fotó: DAVID GRAY / AFP

Djokovicot feltartóztatták a melbourne-i repülőtéren, és órákig egy elkülönített szobában várakozott. A 34 éves játékos fellebbezett a beutazását megtagadó döntés ellen.

Djokovic egy kiutasítottak számára fenntartott melbourne-i hotelben várakozik a hétfői tárgyalásig.

A tornán csak olyan játékos indulhat, aki megkapta a koronavírus elleni oltás mindkét adagját. Djokovic – magánélete védelmére hivatkozva – egyelőre nem hozta nyilvánosságra, megfelel-e ennek a követelménynek. Ugyanakkor az Australian Open szervezői akut egészségi problémájára hivatkozva különengedélyt adtak neki az induláshoz, annak ellenére, hogy vélhetően nincs beoltva.

Scott Morrison miniszterelnök azt nyilatkozta, Djokovic nem szolgáltatott elég bizonyítékot arra vonatkozóan, hogy miért kapott különengedélyt az induláshoz.

Szerbiában óriási felháborodás fogadta, hogy a nemzeti hősként tisztelt sztárt nem engedték be Ausztráliába. Aleksandar Vučić elnök közölte, az egész ország Djokovic mögött áll, és a szerb hatóságok mindent megtesznek azért, hogy „mihamarabb befejeződjön a világ legjobb játékosának a zaklatása”. A Kurir című napilap „minden idők legnagyobb sportbotrányáról” írt, míg az Informer címlapján a vezércikk címe „Botrány és szégyen: Novakot őrizetbe vették Melbourne-ben”.

Ausztráliában az elmúlt napokban megugrottak a koronavírusos esetek az omikron-variáns terjedése miatt. Csütörtökön 72 392 új fertőzést jelentettek, ami megdöntötte az egy nappal korábbi 64 744-es csúcsot.

Az ausztrál nyílt bajnokság január 17-én kezdődik.