Az amerikai hírszerzés szerint Oroszország ürügyet akar teremteni további ukrajnai területek bekebelezésére, ennek érdekében pedig ügynököket helyezett el az országban, akik előre megtervezett műveletekkel Ukrajnát fogják agresszorként beállítani, írja az AP.

Jen Psaki, a Fehér Ház szóvivője pénteken azt mondta, a hírszerzés megállapításai szerint Oroszország a közösségi médiában folytatott dezinformációs kampánnyal is előkészíti az akciót: úgy állítják be Ukrajnát, mintha közelgő támadásra készülne az oroszok által támogatott kelet-ukrajnai erők ellen.

Fotó: Makszim Sipenkov

Psaki azt mondta, Oroszország már ki is vezényelte azokat a városi hadviselésben jártas ügynökeit, akik robbanószerekkel szabotázsakciókat hajthatnak végre Oroszország saját erői ellen – a cselekményeket Ukrajnára fogva –, ha Vlagyimir Putyin orosz elnök úgy dönt, hogy további kelet-ukrajnai területeket akar megszállni. 

John Kirby, a Pentagon szóvivője nagyon hitelesnek minősítette ezeket a hírszerzési értesüléseket. Egy amerikai tisztviselő, aki nem volt felhatalmazva arra, hogy kommentálja a hírszerzési információkat, és névtelenséget kérve beszélt, azt mondta, az információk nagy részét lehallgatott kommunikációból és az emberek mozgásának megfigyeléséből nyerték.

Az új amerikai hírszerzési adatokat azok titkosításának feloldása után, illetve azt követően hozták nyilvánosságra, hogy Oroszország, illetve az Egyesült Államok és nyugati szövetségesei között a héten Európában folytatott, az eszkalálódó válság elhárítását célzó tárgyalássorozat kevés előrelépést hozott.

Jake Sullivan, a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsadója csütörtökön azt mondta, az amerikai hírszerzés nem készített olyan elemzést, amely szerint az oroszok véglegesen elhatározták volna, hogy katonai lépéseket tesznek.

Sullivan azonban úgy vélekedett, Oroszország megteremti a feltételeket ahhoz, hogy hamis ürüggyel inváziót kezdhessen, ha Putyin úgy döntene, ezt az utat választja.

Az oroszok, miközben fenntartják, hogy nem tervezik Ukrajna lerohanását, azt követelik, hogy az Egyesült Államok és a NATO adjon írásos garanciákat arra, hogy a szövetség nem fog kelet felé terjeszkedni. Az Egyesült Államok az ilyen követeléseket indokolatlannak nevezte, de kijelentette, hogy hajlandó tárgyalni Moszkvával a jövőbeni ukrajnai rakétatelepítésekről, valamint az amerikai és NATO-hadgyakorlatok korlátozásáról Kelet-Európában.

Szergej Lavrov külügyminiszter pénteken arra figyelmeztetett, hogy Moszkva nem vár a végtelenségig a nyugati válaszra, és azt mondta, a jövő héten írásos választ szeretne kapni az Egyesült Államoktól és a NATO-tól.

Lavrov az Ukrajna miatt felerősödő feszültségek enyhítésére irányuló diplomáciai erőfeszítések szempontjából alapvető fontosságúnak nevezte Moszkva követelését.