Az összes lakóház megsemmisült a Tongához tartozó egyik kisebb szigeten a vulkánkitörés, illetve az annak nyomán keletkező szökőár következtében – ismertette kedden a nuku'alofai kormány.

A csendes-óceáni szigetországban időközben háromra nőtt a megerősített halálos áldozatok száma: egy 65 éves nő Mango és egy 49 éves férfi Nomuka szigetén vesztette életét, illetve a napokban megtalálták egy Angela Glover néven azonosított brit állampolgár holttestét a főszigeten, Tongatapun. A sérültek pontos számát egyelőre nem tudni.

Kitört egy tenger alatti vulkán, szökőárriadót rendeltek el

A tűzhányó robaját állítólag a kétezer kilométerrel távolabb található Új-Zélandon is hallani lehetett.

A tengerfenéken futó távközlési kábel elszakadása miatt a kommunikációs hálózat is összeomlott. Siaosi Sovaleni tongai miniszterelnök hivatala szerint Mango szigetén, ahol nagyjából ötvenen laknak, megsemmisült minden lakóépület.

Fotó: Handout / AFP

A kormányfői hivatal tájékoztatása szerint 15 méteres szökőár söpört végig a Hunga-Tonga-Hunga-Ha'apai tűzhányóhoz közelebb fekvő Ha'apai szigetcsoporton, ahová Mango és Nomuka is tartozik, illetve Tongatapu nyugati partvidékén. Curtis Tu'ihalangingie, Tonga nagykövet-helyettese elmondta, hogy az új-zélandi légierő által készített felvételek riasztó jeleneteket mutatnak Mango és Atata szigeteken. 

Az emberek pánikba estek, menekülnek, és eközben sebesüléseket szereznek. Lehetnek még további halálos áldozatok, és mi csak imádkozhatunk, hogy ne így legyen

 – mondta a diplomata.

A szigeteket egyébként változatlanul vastag hamuréteg fedi. Szakértők szerint a kitörésnek hosszantartó hatásai lesznek a helyi korallzátonyokra, partvidékekre, és a térség halászati övezeteire, nem utolsósorban a savas eső miatt. 

Műholdas felvételek tanúsága szerint a tűzhányó kürtője összeomlott, s ezzel eltűnt a vízszint fölé türemkedő részének jelentős hányada 

– ismertette kedden az ENSZ Humanitárius Ügyek Koordinációs Hivatala (OCHA).

Ruben Ramirez perui környezetvédelmi miniszter egyébként kedden azt közölte, hogy a latin-amerikai ország partvidékének mintegy kétkilométeres partszakaszát olajszennyeződés érte. Az üzemanyag olyan hajóból szivárgott ki, amelyet megrongált a vulkánkitörés nyomán keletkezett szökőár.