Általános tapasztalat, hogy az utakon történő balesetek vonzzák a közlekedők szemét. A Magyar Közút most mégis arra kér minden autóst, 

hogy ha nincs szükség vagy lehetőség a segítségnyújtásra, és nem akarnak ők is egy újabb baleset résztvevői lenni, valamint nem szeretnének feleslegesen dugóban ülni, inkább ne nézelődjenek vezetés közben.

Gyakran előfordul, hogy egy gyorsforgalmi úton, ha az egyik pályaoldalon baleset történik, akkor a másik oldalon is lelassul a forgalom a vezetés közben a bámészkodók miatt. Az így kialakult felesleges torlódások ugyanúgy balesetveszélyesek és rendszeresen okoznak koccanásokat, mint bármely más közlekedési szabály figyelmen kívül hagyása. 

Ezekből a gyorsforgalmi utakon visszatérő esetekből gyűjtött össze néhány példát az elmúlt pár napból a Magyar Közút a legújabb videójában.

A hasonló torlódások és ebből kialakult balesetek elkerülése érdekében a szakemberek arra kérik valamennyi autóst, hogy ha nincs szükség vagy lehetőség segítségnyújtásra, akkor minden esetben csak az útra és a vezetésre koncentráljanak. Tartsanak megfelelő követési távolságot, hogy egy esetleges váratlan helyzetben is időben tudjanak reagálni, és minden esetben a kihelyezett jelzéseknek, az aktuális forgalmi, út- és látási viszonyoknak megfelelően közlekedjenek.