A Fővárosi Törvényszék elsőfokú végzésében megállapította, hogy 

a Mozdonyvezetők Szakszervezete által március elejére meghirdetett sztrájk jogszerű. 

Fotó: Löffler Péter / Dunántúli Napló

A Bíróság a MÁV-START Zrt. ellenkérelmét teljes egészében megalapozatlannak ítélte és megállapította, hogy a tervezett munkabeszüntetés megfelel a sztrájk jogszerűségével szemben támasztott törvényi feltételeknek. 

A Mozdonyvezetők Szakszervezete a végzés jogerőre emelkedéséig, illetve a Munkáltató fellebbezése esetén a jogerős végzésig, tovább folytatja az elégséges szolgáltatást meghatározó jogszabálynak mindenben megfelelő munkabeszüntetés szervezését és kész a sztrájkkövetelés teljesítésére vonatkozó egyeztetésre.

A szakszervezet továbbra sem kíván reagálni a MÁV mozdonyvezetőket és érdekképviseletüket támadó kommunikációjára.  

A MÁV megkapta a Fővárosi Törvényszék elsőfokú végzését a Mozdonyvezetők Szakszervezete által kezdeményezett sztrájkkal kapcsolatban. A vasúttársaság az elsőfokú, nem jogerős végzést megalapozatlannak és indoklását tévesnek tartja, ezért fellebbezést nyújt be.

Korábban a vasúttársaság közölte, hogy alaptalan, jogszerűtlen és felelőtlen a mozdonyvezetők sztrájkfenyegetése. Sajtóértesülések szerint 

minden második távolsági vonat kieshet a menetrendből a mozdonyvezetők sztrájkja miatt. 

A masiniszták március 10-től, határozatlan idejű munkabeszüntetést terveznek, azt követelve, hogy kompenzálják a tavalyi reálbér-csökkenésüket. 

Megérkezett a várt béremelés a MÁV-Volán-csoport dolgozóinak

A hároméves bérmegállapodásnak megfelelően január 1-jétől a MÁV-Volán-csoport társaságainál 10 százalék mértékkel nőnek az alapbérek.