Nem a Bill és Melinda Gates Alapítványnak adja a jövőben vagyona nagy részét Bill Gates volt felesége, Melinda French Gates, hanem több jótékonysági alapnak – jelentette szerdán a The Wall Street Journal című amerikai napilap.

A Microsoft-alapító és egykori házastársa 2010-ben azzal a céllal hozta létre a Bill és Melinda Gates Alapítványt, hogy más milliárdosokat is jótékonykodásra ösztönözzenek. Arra kérték a világ leggazdagabb embereit, hogy vagyonuk legalább felét még életükben vagy végakaratukban ajánlják fel jótékony célra. 

Az alapítvány mára a világ egyik legnagyobb jótékonysági alapjává nőtt ki magát, amely mintegy 50 milliárd dollár értékű eszköz fölött rendelkezik. 

Fotó: ARTHUR NICHOLAS ORCHARD / AFP

Tavaly júniusban még arról tettek bejelentést, hogy további 15 milliárddal növelik az alapot. Melinda French Gates 2021 végén azonban új levelet tett közzé, melyben továbbra is vállalja, hogy vagyona nagyobbik részét, körülbelül 11,4 milliárd dollárt, jótékony célra ajánl fel, de nem jelentette ki, hogy ezt kizárólagosan a Gates Alapítványnak juttatja.

Úgy gondolom, hogy az egyetlen felelős dolog, amelyet ekkora vagyonnal tenni lehet, az az, ha az ember jótékony célokra fordítja, amennyire átgondoltan és hatékonyan csak lehet

 – írja levelében Melinda French Gates, akinek jelenlegi vagyonát 6 milliárd dollárra becsüli a Forbes című, amerikai gazdasági lap. Melinda Gates saját jótékonysági cégét, a Pivotal Venturest 2015-ben hozta létre, és fókuszában a nők helyzetének javítása áll. 

2019-ben azt ígérte, hogy a Pivotalon keresztül 10 év alatt egymilliárd dollárt fordít a nők jogainak előmozdítására.

Az ex-házaspár továbbra is társelnökként vezeti a Gates Alapítványt, ám abban állapodtak meg, hogy ha bármelyikük úgy dönt, nem tudja folytatni a közös munkát, akkor Melinda French Gates lemond a posztjáról.