Egy tanulmány szerint a szegény anyák pénzbeli támogatása megváltoztatta az első évben a gyermekeik agyi tevékenységének kognitív fejlődését. A The New York Times cikke szemlézte az amerikai tudományos akadémia (PNAS) tanulmányát, amely rávilágít arra, hogy a pénz milyen szerepet játszhat a gyermek képességeinek fejlesztésében. 

Ez a jelentős tudományos felfedezés azt mutatja meg, hogy egyszerűen a több pénz, de még egy szerény összeg is hozzájárulhat a gyermek  agyműködésének fejlődéséhez 

– mondta Martha J. Farah a Pennsylvania egyetem agykutatója. Charles Nelson III, a Harvard Egyetem kutatója azonban hozzátette, hogy a kifizetések teljes hatása nem derül ki egészen addig, amíg a gyerekeken el nem végeznek kognitív teszteket.

Ha én lennék a döntéshozók helyében, figyeltem volna az eredményekre. De még túl korai olyan törvényt elfogadni, amely minden családnak havi 300 dollárt adna.

– mondta a kutató. 

Fotó: Shutterstock

Hat egyetem részvételével, összesen ezer anyát és csecsemőt toboroztak, majd véletlenszerűen két csoportra osztották a családokat. Az egyik csoport tagjai havi 20 dollárt (több mint 6100 forint), a másik pedig 333 dollárt (több mint 100 ezer forint) kaptak. 

A babákat első születésnapjuk után EEG-teszteknek vetették alá és azt találták, hogy akiket a nagyobb összeggel támogatott csoportba helyezték el, jobban teljesítettek a gyors agyi funkciók szintjén. A kifizetések a gyerekek legalább 4 éves korukig folytatódnak, és a kutatók további vizsgálatokat terveznek.

A tudósok továbbá azt próbálják meghatározni, hogy a pénz miért változtatta meg az agy fejlődését: a jobb élelmiszer vásárlása, a jobb egészségügyi ellátás választása, a szülő csökkentett stressz szintje vagy a plusz pénznek köszönhetően a szülő több időt tölthetett a gyermekével? 

Mitől lesz boldog a család?

A cikk szerzője szerint azért is aktuális a kutatás, mert 

idén januárban véget ért az Egyesült Államok ideiglenes gyermektámogatási programja – az országban minden gyermek után havi 300 dollárig terjedt a támogatás –, mivel Joe Biden  elnök nem tudta összefogni a szenátus tagjait a program meghosszabbítása érdekében.

A szociálpolitika központi kérdése, hogy a készpénzes segély segít-e vagy árt a gyermekeknek:

az anyagi támogatást pártolók szerint a gyermekkori szegénység rövid időszakai is alacsonyabb jövedelmű és rosszabb egészségállapotú felnőtteket eredményezne, a támogatást elutasítok szerint a feltétel nélküli fizetés erodálja a munkát, a házasságot és hosszú távon pedig növeli a szegénységet.

A cikk szerzője szerint a gyermekek után járó adókedvezmény tavalyi kiterjesztésével ellentétben a kísérleti kifizetések szűken a szegény újszülötteket célozták meg, ami kevésbé költségessé tenné a megismétlést, és esetleg enyhítené a kritikusok aggodalmait a munka elrettentésével kapcsolatban.  

A szélesebb körű kifizetések egyik kritikusa, Angela Rachidi, az American Enterprise Institute munkatársa szerint a tanulmány a csecsemőkhöz való kötődés fontosságát mutatja be. Szerinte 

csak azokat az elképzeléseket lehet támogatni, amelyeknek köszönhetően az anyák több időt tölthetnek az újszülöttekkel, beleértve a fizetett szabadságot is. 

Robert Rector, a Heritage Foundation agytröszttől úgy látja, hogy a tanulmány igazolja a szigorú jóléti törvényeket, amelyek a gyermekszegénység csökkentik az által, hogy a szülőket az álláskeresésre és a munkahely megtartásra ösztönözik. Lisa A. Gennetian, a Duke Egyetem közgazdásza és a tanulmány társszerzője pedig azt mondta, hogy az eredmények azt mutatják, hogy a szülőkben meg lehet bízni, hogy jó döntéseket hoznak a plusz pénz sorsáról, de a további kutatások fókuszában is azt szerepel majd, hogy a szülők hogyan költötték el a pénzt.