Joe Biden amerikai elnök utasítására az Egyesült Államok védelmi minisztériuma több mint 3000 amerikai katonát helyez át az európai szövetségesek védelmének megerősítése érdekében – számolt be szerdán az amerikai sajtó.

Biden ezen a héten hozzávetőleg 2000 katonát küld az észak-karolinai Fort Bragg katonai bázisról Lengyelországba és Németországba. Ezen kívül a Németországból is körülbelül 1000 katonát helyez át Romániába. 

A Pentagon az amerikai katonai erők Európán belüli további átcsoportosítására számít, valamint több ezer katonát helyeztek készenlétbe.

Az amerikai védelmi minisztérium múlt hét elején jelentette be, hogy az Egyesült Államok készenlétbe helyezett 8500 katonát, hogy rendkívül rövid időn belül Európába helyezhesse át őket, amennyiben a aktiválja gyorsreagálású erőit az ukrajnai feszültségek közepette. Ekkor azt mondta a minisztérium szóvivője, hogy ez a lépés független az Európán belüli amerikai csapatmozgásoktól, amelyek a szövetségesek megnyugtatására szolgálnak.

John Kirby, a Pentagon szóvivője sajtótájékoztatót tart Washingtonban 2022. február 2-án. Fotó: Andrew Harnik / MTI/AP

A kománytisztviselők szerint a mostani lépések célja, hogy megpróbálják elrettenteni Oroszországot Ukrajna megtámadásától, és elkerüljék a háborút Kelet-Európában. 

A beszámoló szerint ezekkel a lépésekkel párhuzamosan a Biden-adminisztráció diplomáciai megoldásokat próbál találni, azaz gazdasági szankciók özönét készíti elő egy esetleges orosz támadása esetére.

Az újonnan áthelyezett erők egyike sem kapott engedélyt Ukrajnába való belépésre, és várhatóan az áthelyezésük ideiglenes lesz.