Az Egyesült Államok készenlétbe helyezett 8500 katonát, hogy rendkívül rövid időn belül Európába telepíthesse őket, amennyiben a NATO aktiválja gyorsreagálású erőit az ukrajnai feszültségek közepette, jelentette be hétfőn John Kirby, az amerikai védelmi minisztérium szóvivője.

Fotó: BARIS SECKIN / AFP

A tisztségviselő hangsúlyozta, a csapattelepítésről még nem született végleges döntés.

Mint mondta, mindez független a NATO keleti szárnya erősítésének keretében történő, Európán belüli amerikai csapatmozgásoktól, amelyek a szövetségesek megnyugtatására szolgálnak. Hozzátette, hogy a készültség elrendeléséről Joe Biden amerikai elnök döntött Lloyd Austin tárcavezető javaslatára.

„Fel vannak készülve, hogy egy sor eshetőségre reagáljanak, ideértve a NATO Reagáló Erő (NRF, a NATO többnemzetiségű gyorsreagálású hadereje) támogatását is, amennyiben aktiválják őket” – mondta Kirby. Hozzátette, hogy az NRF aktiválásáról az észak-atlanti szövetség dönt.

Hétfőn, az uniós tagországok külügyminisztereinek brüsszeli tanácskozását követően, amelybe videohívással bekapcsolódott az amerikai diplomácia irányítója, Antony Blinken is, Josep Borrell, az Unió kül-, és biztonságpolitikai főképviselője sajtókonferenciáján utalt arra, hogy 

Washington megelőző intézkedései az uniós külügyminiszterek szerint szükségtelenek.

Az uniós politikus a többi között kifejtette: „el kell kerülni a pánikszerű reakciókat, amelyeknek még pénzügyi következményeik is vannak”.

Hétfőn este az amerikai külügyminisztérium szóvivője Ned Price, mintegy válaszként Borrell megjegyzésére leszögezte: nincs nézetkülönbség Washington és Brüsszel között az esetlegesen Oroszország ellen hozandó szankciók ügyében.