Gazdasági csalás gyanúja miatt tett feljelentést Mártha Imre ellen február elején Budai Gyula. A fideszes országgyűlési képviselő szerint Mártha Imre a – sajtóban csak strómanszerződésként emlegetett – színlelt opciós szerződéssel rejthette el sokmilliárdos ingatlanvagyonát a hatóságok elől – írja a Metropol. A lap megtudta: már a rendőrség is nyomoz az ügyben.  

A vizsgálat alapját Metropol által nyilvánosságra hozott szerződés 2016 márciusában jött létre a Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. vezérigazgatója, és a sajtóban csak dr. SZ.SZ.L.-ként hivatkozott, titokzatos ügyvéd között. A dokumentum öt évre biztosít opciós vételi jogot Mártha Imrének a Lázár Houses nevű cég 26 százalékos tulajdonrészének megvásárlására. Pontosabban visszavásárlására, hiszen a cégtörténet alapján az ügyvéd korábban éppen Mártha Imrétől, illetve közvetlen családtagjától vásárolta a milliárdos vagyont érő üzletrészt.

A szerződés a cégrész árát 1 690 000 forintban határozta meg, miközben a Lázár Houses legutóbbi mérlegadatai szerint a cég forgóeszközeinek összértéke nyolcszázmillió forint, a vagyonkezelő vállalkozás tulajdonában lévő ingatlanbirodalom valódi értéke pedig ennek a sokszorosa lehet – idézi a Metropol Budai Gyula Nemzeti Nyomozó Irodának címzett beadványát, amely szerint a Lázár Houses tulajdonában van, mintegy harminc másik ingatlan mellett a kétmilliárd forintra becsült Prisztás-villa is, ahol Mártha Imre jelenleg lakik.

Budai szerint  a vételi jogról szóló szerződést Mártha Imre és üzletfele egyértelműen azért kötötte meg, hogy a Lázár Houses Kft.-be bevitt ingatlanvagyont elrejtse a hatóságok elől – írja a lap, hozzátéve, hogy felvetődik annak a gyanúja is, hogy a cég csupán színlelt gazdasági tevékenységet végzett. Azt írták: Budai Gyula megítélése szerint az ingatlanfejlesztéssel, ingatlanforgalmazással foglalkozó társaság érdemben nem működik, tevékenysége csupán az ingatlanvagyon titokban tartása.

A cég honlapja, a lazarhouses.hu a Metropol által megkérdezett szakértők szerint kamucéget sejtet, azon mindössze egy festményszerű kép látható.