Ahogy arról pénteken a VG is beszámolt, hamarosan kétszáz amerikai katonát és Stryker páncélozott harcjárműveket küld Magyarországra az Egyesült Államok.

Az NBC Newson megjelent cikkben leírják, hogy a harci csapat az európai parancsnokság körzetében van, és a következő napokban mozgathatják át őket.

Fotó: SEBASTIAN WILLNOW / AFP

Szijjártó Péter külügyminiszter január végén megerősítette, hogy Magyarországra is érkezett kérés az amerikai csapatok ideiglenes állomásoztatásáról. A külügyminiszter a számokról nem beszélt, de elmondta, hogy a kérdésben a hadügyminisztérium egyeztet az Egyesült Államokkal.

Az Index megkeresésére a Honvédelmi Minisztérium annyit közölt, hogy

minden évben vannak olyan hazai- és nemzetközi gyakorlatok, közös kiképzések és felkészítések Magyarországon, amelyre tagországok katonái érkeznek hazánkba. Idén is lesz, több alkalommal is.

Korábban beszámoltunk róla, hogy Joe Biden amerikai elnök kilátásba helyezte, hogy az Egyesült Államok hamarosan újabb katonákat vezényel kelet-európai NATO-tagállamokba az ukrajnai válság miatt. Ennek keretében pedig Magyarországra is érkezhetnek katonák.