Az oroszbarát szeparatisták és az ukrán erők közötti összecsapások fokozódásával pénteken felerősödtek az ukrajnai orosz katonai beavatkozástól való félelmek, közben a szakadár hatóságok elrendelték a civilek evakuálását , mondván fennáll egy ukrán támadás lehetősége. Az Egyesült Államok szerint azonban ezek az összecsapások nem mások, mint az oroszok "kihívásai", hogy igazolják az Ukrajna elleni támadást. Joe Biden amerikai elnök pénteken telefonbeszélgetést folytat a szövetséges vezetőivel, hogy megvitassák az ukrajnai válságot – erősítette meg a Fehér Ház.

Péntek délután hatalmas robbanás rázta meg Donyeck belvárosát. Egy autó robbant fel, de sérültekről nem érkezett jelentés. Joe Biden amerikai elnök várhatóan péntek este megszólal a szituációval kapcsolatban, miután egyeztetett Kanada, Franciaország, Németország, Olaszország, Lengyelország, Románia, Nagy-Britannia és az illetve a NATO vezetőivel – közölte a Fehér Ház. 

Cikkünk a pénteki eseményekről szól, a szombati folytatásról itt számolunk be.

Fotó: EyePress via AFP

Németország nem küld fegyvereket Ukrajnába, de Észtország közben páncéltörő Javelin fegyvereket szállít Kijevnek pénteken – közölte az észt védelmi minisztérium.

Az ukrán fegyveres erők főparancsnoka hangsúlyozta, hogy Ukrajna továbbra sem tervez offenzívát a Donyec-medencében. 

Valerij Zaluzsnyij Ukrajna Fegyveres Erőinek főparancsnoka kijelentette: Kijev nem készül semmilyen támadásra a szakadár területek ellen, noha Moszkva szerint ez a tervük. 

A brit védelmi minisztérium egyébként már arról is készített térképet, hogy Moszkva milyen haditervvel veheti be Ukrajnát. Erről itt írtunk. 

A Donyecki Népköztársaság vezetői szerint várhatóan 700 ezer embert telepítenek majd át péntek éjjel Oroszországba, Rosztov régióba a két szakadár köztársaságból. A környékbeli gyerekeket már elkezdték összeterelni, erről videók is készültek.  

A cikk folyamatosan frissül:

A hazai energiaellátást nem veszélyeztetik a kelet-ukrajnai harcok

12:20 Az orosz állami média péntek éjjel közzétett híradásai szerint a Barátság-vezeték is megsérült egy robbanás következtében a szakadárok által ellenőrzött Luhanszk közelében. A sajtóbeszámolók szerint a kelet-ukrajnai megyeszékhelyen robbantottak péntek éjjel, a robbanás miatt lángra kapott a Druzsba (magyarul barátság) “gázvezeték”.

A Bloomberg híradásából azóta kiderült: a vezetéket ért károk nem befolyásolják az orosz olaj, illetve gáz európai exportjának folytonosságát. A robbanás következtében megsérült vezeték nem olajat, hanem gázt szállít, és nem azonos azzal, amely Ukrajna nyugati határán Magyarországra is leágazik.

A vezetéket üzemeltető állami vállalat, a Luhanskgas tájékoztatása szerint a tüzet gyorsan eloltották. A vállalat vezére, Tatjana Bogorodko szerint a szabotázsakció következtében csaknem száz háztartás maradt gáz nélkül.

Az ukrán állami hírügynökség, az Interfax  szombat reggel azt írta: az ukrán kormány visszautasítja azokat a vádakat, hogy bármi köze lenne a luhanszki régióban futó gázvezetéket ért támadáshoz. A cikk idézi a Naftogaz elnökét, Jurij Vitrenkot, aki azt írta: a vezeték üzemeltetését 2014-ben, a Krím annektálásakor elveszítette az ukrán állami energiavállalat.

 

A térképen pirossal jelölt, kelet-ukrajnai, szakadár területen húzódó gázvezetékek nem kapcsolódnak az Ukrajnán keresztül Romániába, Szlovákiába, illetve Magyarországra futó tranzitvezetékekhez.

Forrás: twitter.com/Naftogaz 2014-es éves jelentése.

A gázvezetéket 2014-ben lekapcsolták az ukrán hálózatról, azóta nem használják sem Ukrajna ellátására, sem gáztranzit céljából – közölte Vitrenko, hozzátéve, hogy az Ukrajnán keresztül Európába exportált gáz tranzitja folytonos és zavartalan.

Az orosz haderők fele támadásra készen áll az ukrán határnál

23:20 A teljes orosz haderő 40-50 százalékát vezényelték az ukrán határhoz. A hadtestek támadó pozíciót vettek fel – írja a Reuters, a washingtoni védelmi minisztérium egy névtelenséget kérő tisztviselőjére hivatkozva. A CNBC Michael Carperter EBESZ-nagykövetre hivatkozva 169-190 000-re becsüli az ukrán határ közelébe vezényelt orosz katonák számát.  

Január végén az amerikai hírszerzés még azt százezer orosz katonáról beszélt. Az ukrán határhoz vezényelt katonák száma annak ellenére emelkedik, hogy Moszkva a hét elején bejelentette: a haderő egy részét, miután befejezték a fehérorosz hadsereggel közös katonai gyakorlatokat az ukrán határ közelében, hazavezényelik állandó bázisaikra.

A NATO két nappal később közölte: ennek nyomát sem látja.

Biden meggyőződése, hogy Putyin lerohanja Ukrajnát

23:05 Az Egyesült Államok, az EU és a NATO egységesen kiállnak Vlagyimir Putyinnal szemben, aki Joe Biden meggyőződése szerint már eldöntötte, hogy a következő napokban megtámadja Ukrajnát – jelentette ki sajtótájékoztatóján az amerikai elnök, miután egyeztetett Kanada, Franciaország, Németország, Olaszország, Lengyelország, Románia, Nagy-Britannia és az Európai Unió, illetve a NATO vezetőivel. Biden hozzátette: az orosz hadsereg célpontja lehet Kijev is. 

Még mindig nyitva áll az út a diplomáciai megoldások számára, de ha Oroszország másként dönt, súlyos árat fog fizetni

–  tette hozzá az Egyesült Államok elnöke.

Joe Biden megismételte a washingtoni kormányzat korábban már hangoztatott álláspontját, hogy Oroszország megtévesztő hadműveleteket használhat casus belliként Ukrajna lerohanására. Erről bővebben is írtunk, itt:

Felloboghat a hamis zászló Ukrajnában, figyelmeztet a NATO

Pattanásig feszültek az idegek a diplomáciában és a Donbaszban, ahol a Moszkva támogatta orosz felkelők és az ukrán kormányerők megint lőnek egymásra. Oroszország Washington beharangozta támadása elmaradt, de a NATO főtitkára arra figyelmeztet: Moszkva megtévesztő hadművelettel kreálhat háborús ürügyet. Az amerikai elnök szerint erre napokon belül sor kerülhet.

Oroszország változatlanul fenntartja állítását, hogy nem áll szándékában megtámadni szomszédját, de nem tágít a NATO-val szemben megfogalmazott korábbi követeléseitől

Hasonlóról beszélt a VG Podcast adásában a Danube Institute kutatási igazgatója, Anton Bendarzsevszkij is. A szakértő elmondta: Moszkva a csapatösszevonással jó pillanatban kezdte zsarolni a Nyugatot, ugyanakkor a Kreml azt is jól ismerte fel, hogy ebben a pillanatban presztízsveszteség nélkül tud kilépni a konfliktusból.

A Podcastot itt hallgathatja meg:

Bohócot csináltak a Nyugatból az oroszok

Oroszország sohasem készült Ukrajna lerohanására, a háborús veszélyről szóló hisztériát leginkább az Egyesült Államok gerjesztette. Az orosz közvéleménnyel is nehéz lett volna elfogadtatni a háború tényét, ugyanis Oroszországnak nincs igazi oka az invázióra – hangsúlyozta a posztszovjet térség szakértője. Erre utalt az is, hogy az orosz médiában egyáltalán nem volt téma Ukrajna esetleges megszállása.

 

Óriási robbanások Luhanszkban

23:00 Újabb robbanás rázta meg a kelet-ukrajnai szakadárok által lakott Luhanszk városát, 40 perccel az első, kőolajvezetéket ért robbanás után – írja Reuters. 

22:40 A szakadárok által ellenőrzött Luhanszkot óriási robbanás rázta meg péntek éjjel az orosz RIA hírügynökség beszámolója szerint, aminek következtében lángra lobbant a a kelet-ukrajnai városban. A Luganskgaz munkatársait evakuálták a környékről. 

 

Megérkeztek az első menekültek Rosztovba

22:15 Vlagyimir Putyin utasítást adott arra, hogy minden, a szakadár Luhanszki, illetve Donyecki Népköztársaságból érkező menekültnek tízezer rubelt adjanak, amikor jelentkezik a rosztovi járás határán – írta a TASZSZ hírügynökség. A menekültek megsegítésére a költségvetés tartalékából szabadítanak fel pénzt - közölte az elnök szóvivője, Dimitrij Peszkov.

Több mint nyolcvan busz érkezett már Rosztovba – közölte a moszkvai Vészhelyzeti minisztérium vezetője, aki az orosz elnök utasítására a helyszínre utazott, hogy személyesen felügyelje a menekültek érkezését.

Ahogy korábban megírtuk, akár százezrek menekülhetnek el a térségből, és indulhatnak el az oroszországi Rosztov felé. Egyes nyugati szakértők szerint ez is annak a jele, hogy hamarosan megindulhat a háború. 

Oroszország áll az ukrán bankok feltörése mögött

21:35 A Fehér Ház pénteki sajtótájékoztatóján az Egyesült Államok legmagasabb biztonsági tisztviselői azt állították, hogy Oroszország állt az ukrán védelmi minisztérium és több ukrán bank hét elején történt feltörése mögött. A támadók valószínűleg "felderítést végeztek, és előkészítették a  további kiberaktivitásokat" – mondta Anne Neuberger, a kiber- és feltörekvő technológiákért felelős helyettes nemzetbiztonsági tanácsadó a Reuters tudósítása szerint. A banki rendszerekbe történt behatolás után szöveges üzeneteket küldtek a banki ügyfeleknek, és arról tájékoztatták őket, hogy az ATM-szolgáltatások nem érhetők el – tette hozzá. 

A kiberbiztonsági szakértő szerint az orosz védelmi hírszerző ügynökség "nagy mennyiségű adatot" továbbított szerverein keresztül több ukrán IP-címre és ukrajnai domainre.

Dmitrij Peszkov, Putyin szóvivője szerdán tagadta, hogy Oroszország részt vett volna a hackelésekben, és "kiszámíthatónak" nevezte, hogy Ukrajna továbbra is mindennel Oroszországot vádolja. Az ukrán miniszterelnök-helyettes, Mikhajlo Fedorov az ukrán kormányzati weboldalakat is elérhetetlenné tevő kibertámadásról azt mondta: korábban nem tapasztaltak hasonló túlterheléses támadást (DDoS-támadás) Ukrajnában. 

Nem ukrán, orosz válságról van szó - mondta a német külügyminiszter

21:20 A NATO-ban és az Európai Unióban együttműködő partnerek összetartása meglepte Vlagyimir Putyin orosz elnököt, de Moszkva továbbra is igyekszik ürügyet találni az Ukrajna elleni támadásra, és nem valósította meg bejelentett csapatkivonását az orosz-ukrán határ térségéből - mondta Antony Blinken amerikai külügyminiszter pénteken a müncheni nemzetközi biztonságpolitikai konferencián (MSC), amelyet 1991 óta először orosz résztvevők nélkül tartanak. 

Az orosz háborús fenyegetés változatlanul nagyon is valós– emelte ki a pódiumbeszélgetés másik résztvevője, Annalena Baerbock német külügyminiszter, aki a Deutschlandfunk német országos közszolgálati rádió beszámolója szerint a többi között elmondta, hogy akár az orosz földgázt Ukrajna megkerülésével Németországba szállító Északi Áramlat vezetékrendszer második vezetékpárja, az üzembe helyezésre váró Északi Áramlat-2 ügye is megkérdőjeleződhet, ha Oroszország ráront Ukrajnára.

A német diplomácia vezetője aláhúzta, hogy az orosz mozgósítás az ukrán határ térségében nemcsak Ukrajna, hanem egész Európa ellen jelent fenyegetést, ezért a fejlemények leírására nem is az ukrán válság, hanem az "orosz válság" kifejezés alkalmas. Annalena Baerbock a Münchner Merkur beszámolója szerint a válság fő tétjének azt a kérdést nevezte, hogy a nemzetközi kapcsolatok formálásának rendező elve a kölcsönösen elfogadott szabályokon nyugvó együttműködés lesz-e, vagy a befolyási övezetek rendje az 1945-ös jaltai konferencia mintájára.

Az Egyesült Királyság nagykövetsége elköltözik Kijevből

21:05 Átmenetileg átköltözik a brit nagykövetség kijevi irodája Lembergbe – jelentette be a BBC. Az ukrajnai brit állampolgároknak most el kell hagyniuk, amíg a kereskedelmi eszközök még rendelkezésre állnak – közöle a brit külügyi hivatal. 

Bármilyen orosz katonai akció Ukrajnában súlyosan befolyásolná a brit kormány azon képességét, hogy konzuli segítséget nyújtson az országban rekedt állampolgároknak

– tették hozzá.

Az Egyesült Királyság, több más európai országhoz hasonlóan, már a múlt hétvégén figyelmeztette Ukrajnában tartózkodó állampolgárait, hogy haladéktalanul hagyják el az országot, és minimálisra csökkentette diplomáciai képviselete létszámát. 

A szakadárok háborúra készülnek

20:37 Denisz Pusilin, a szakadár Donyecki Népköztársaság politikai vezetője szerint a háború Ukrajnával elkerülhetetlen. Korábban Leonyid Paszecsnik, a szakadár Luhanszki Népköztársaság politikai vezetője is hasonló nyilatkozatot tett, amikor fegyverbe hívta a térség férfilakosságát. 

Az ukránok szerint Oroszország nem fog támadni

20:24 Az Interfax tájékoztatása szerint Olekszij Danilov, az ukrán Nemzeti Biztonsági és Védelmi Tanács  főtitkára szerint nem áll fenn a veszélye az orosz inváziónak, de provokációkra számítanak Moszkva részéről. Az ukrán elnököt tanácsokkal ellátó testület vezetője szerint jelenleg nem kell attól tartani, hogy az orosz katonák bevonulnak Ukrajnába.

Törésvonal a G20-ak ülésén is 

20:10 Oroszország és Kína felhígította a G20-ak  geopolitikai feszültségekre utaló szövegét - számolt be a Reuters. A megbeszéléseket ismerő személyek szerint az Indonézia által rendezett találkozó volt az egyik legdurvább ilyen összejövetel. Elhúzódó nézeteltérésekről számoltak be a szegény országok adósságátütemezésével, a szén-dioxid-árképzéssel és más kérdésekkel kapcsolatos megfogalmazások kapcsán. Az ülés befejezésekor az amerikai és az európai részvények estek, a ukrán helyzet miatt. A Reuters által látott korábbi tervezetben szereplő, a globális kilátásokat fenyegető "jelenlegi" feszültségekre való utalás helyett a közleményben ez állt: 

Továbbra is figyelemmel kísérjük a főbb globális kockázatokat, beleértve a felmerülő geopolitikai feszültségeket, valamint a makrogazdasági és pénzügyi sérülékenységeket. 

A megbeszéléseket ismerő személyek elmondták, hogy úgy Oroszország, mint Kína kifogásolta a feszültségekről szóló megfogalmazást. Ez a homályosabb megfogalmazás éles ellentétben áll a nagy nyugati gazdaságokat tömörítő G7 csoport (amelynek Kína és Oroszország nem tagja) pénzügyminisztereinek hétfői figyelmeztetésével, miszerint Oroszországnak "masszív" gazdasági következményekkel kell szembenéznie, ha úgy dönt, hogy megszállja Ukrajnát.

Vádak minden oldalról

19:40 Az ukrán hírszerzés azt állítja, hogy az orosz különleges erők robbanószerkezeteket helyeztek el számos helyi infrastruktúra körül a szeparatisták által birtokolt területeken. Közben elindultak Oroszország irányába a gyerekeket, nőket és időseket kimenekítő buszok. Egyes hírek szerint az első járművek már meg is érkeztek oroszországi célállomásukra.

19:05 Valótlanok azok az állítások, amelyek szerint az ukrán kormány offenzívát kíván indítani Donyec és Luhanszk megyék ideiglenesen megszállt területein – olvasható az ukrán külügyminisztérium által közzétett nyilatkozatban. Mint írják, Ukrajna nem hajt végre, és nem is tervez szabotázscselekményeket a térségben. Határozottan elutasítják Oroszország azon kísérleteit, hogy súlyosbítsa az amúgy is feszült biztonsági helyzetet, és állításuk szerint továbbra is szilárdan elkötelezettek a politikai-diplomáciai rendezés mellett, minden megtesznek a feszültség csökkentésére és a helyzet diplomáciai megoldása érdekében. Hozzátették:

Ezzel szemben azt figyeljük meg, hogy az Orosz Föderáció kibontakoztatja a tömeges dezinformációs kampányát. Felszólítjuk a nemzetközi közösséget, a külföldi államokat és a nemzetközi szervezeteket, hogy azonnal ítéljék el az Orosz Föderáció és megszálló kormányai által Donyec-medencében végrehajtott provokációkat, amelyek aláássák a politikai-diplomáciai rendezés folyamatát.

Olimpiát szervezne Ukrajna

18:50 A jelenlegi feszült politikai helyzet ellenére sem tesz le Ukrajna a 2030-as téli olimpia megrendezésének tervéről. Mindezt Vadum Huttszajt sportminiszter jelentette be az ukrán parlamentben pénteken, hozzátéve, hogy az infrastruktúra jelenleg nem megfelelő ugyan, de dolgoznak az ügyön, és továbbra is vizsgálják az olimpiai pályázat lehetőségét. Ukrajna a Pekingben zajló játékokon eddig egy ezüstérmet nyert a síakrobata Olegszandr Abramenko révén. Ukrajna nem egyedüli érdeklődő a 2030-as olimpiára. A hírek szerint Japánból Szapporó, Spanyolországból Aragónia és Katalónia is szívesen megrendezné a játékokat, de komoly a 2010-es házigazda Vancouver érdeklődése is. A 2002-es vendéglátó Salt Lake City ugyancsak azt jelezte korábban, hogy 2030-ban vagy 2034-ben újra vendégül látná a téli sportágak első számú eseményét.

Amerikai katonák jöhetnek Magyarországra

18:45 Joe Biden, az Amerikai Egyesült Államok elnöke várhatóan jóváhagyja további amerikai csapatok és katonai felszerelések áttelepítését a NATO-szövetséges Magyarországra – erősítette meg két védelmi tisztviselő az NBC News-nak. Az új bevetés részleteinek megosztása érdekében névtelenül nyilatkozó illetékesek azt mondták, hogy a katonák a következő napokban az Egyesült Államok Európai Parancsnokságán belüli területről költöznek Magyarországra.

Videón a felrobbantott autó

18.40 Közzétettek egy videót arról az autóról, amely a szeparatisták kormányzati épülete mellett robbant fel. Az jármű a helyi szakadárok milíciáinak parancsnokáé; a robbanásban senki sem sérült meg.