Nemzetközi gazdaság

Hamarosan itt lehetnek az amerikai katonák

Joe Biden amerikai elnök kilátásba helyezte, hogy az Egyesült Államok hamarosan újabb katonákat vezényel kelet-európai NATO-tagállamokba az ukrajnai válság miatt.

Az Egyesült Államok hamarosan katonákat vezényel kelet-európai NATO-tagállamokba – közölte Joe Biden pénteken este a marylandi Andrews légitámaszponton. Az amerikai elnök, anélkül, hogy további részleteket közölt volna, annyit mondott, hogy "nem túl sok" katonáról lenne szó. Egyelőre az sem világos, konkrétan mely NATO-tagállamokba küldenék az amerikai katonákat – írja az MTI.

Februári orosz támadásra figyelmeztette az ukrán elnököt Biden

Bár Oroszország továbbra is tagadja, hogy katonai megszállást tervez a szomszéd országban, nemzetközi szinten egyre nagyobb az aggodalom, hogy hamarosan fegyveres konfliktus lesz Ukrajnában.

John Kirby, az amerikai védelmi minisztérium szóvivője hétfőn jelentette be, hogy 

az Egyesült Államok készenlétbe helyezett 8500 katonát, hogy rendkívül rövid időn belül Európába telepíthesse őket abban az esetben, ha a aktiválja gyorsreagálású erőit az ukrajnai válság miatt.

A NATO kész kelet-európai csapatait növelni – közölte Jens Stoltenberg, a szervezet főtitkára pénteken, hozzátéve, hogy figyelemmel kísérik az orosz csapatok és fegyverek felvonulását Belaruszban is (itt a hétvégétől közös hadgyakorlatot tart az orosz és a fehérorosz hadsereg - a szerk.)

Magyarországra is jöhetnek amerikai katonák

A CNN korábban arról számolt be, hogy Magyarországra, Romániába és Bulgáriába ezer-ezer NATO-katona érkezhet a konfliktus miatt, ezek az országok nyitottak arra, hogy a Balti-tengeri országokhoz és Lengyelországhoz hasonlóan befogadják a szövetség gyorsreagálású erőit.

Szijjártó Péter külügyminiszter pénteki sajtótájékoztatóján újságírói kérdésre megerősítette, hogy Magyarországra is érkezett kérés az amerikai csapatok ideiglenes állomásoztatásáról. A külügyminiszter a számokról nem beszélt, de elmondta, hogy a kérdésben a hadügyminisztérium egyeztet az Egyesült Államokkal.

Az Egyesült Államok, a NATO és az ukrán vezetés a napokban azzal vádolta meg Oroszországot, hogy Ukrajna elleni esetleges invázió céljából vonultatott fel közel százezer katonát a közös határ mentén. Moszkva cáfolja ezt, hangsúlyozva, hogy saját területén lévő csapaterősítésről van szó, és a NATO keleti bővítésének leállításával kapcsolatos biztonsági garanciákat követel.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök péntek este, külföldi újságírókkal tartott sajtóbeszélgetésén a többi között arról beszélt, hogy nem kell "pánikot kelteni" Ukrajna esetleges megtámadása okán. Vlagyimir Putyin orosz és Emmanuel Macron francia államfő pedig – szintén pénteken – telefonon egyeztetve azt hangsúlyozta, hogy enyhíteni kell az Ukrajna körül kialakult feszültséget.

Nem tetszik Putyinnak a NATO válasza, de nincs támadó szándéka

Oroszországnak feltűnt, hogy a nyugati szövetségesek figyelmen kívül hagyták alapvető aggályait – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök pénteken a francia hivatali partnerével, Emmanuel Macronnal folytatott telefonbeszélgetésen. 

 

Amerikai Egyesült Államok Szijjártó Péter Oroszország Joe Biden Vlagyimir Putyin NATO orosz-ukrán konfliktus amerikai katonák Magyarországon
Kapcsolódó cikkek