Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke kellemetlen helyzetbe került az EU afrikai csúcstalálkozóján pénteken, amikor Uganda külügyminisztere nem vett róla tudomást – írja az RT

A kínos incidens egy protokollfotózás során történt, amelyen von der Leyen, az Európai Tanács elnöke, Charles Michel, az Európai Tanács elnöke és Emmanuel Macron francia elnök  is részt vett. 

A találkozón Odongo Jeje Abubakar láthatóan figyelmen kívül hagyta az Európai Tanács elnökét, aki mellett elsétált, hogy kezet fogjon a két férfi politikussal. 

Uganda külügyminisztere üdvözölte Michelt és Macront, akikkel elbeszélgetett, majd a protokollfotó készítése alatt a két politikus mellett állt anélkül, hogy üdvözölte volna von der Leyent. Ezután Macron intett von der Leyen felé, hogy felhívja Odongo figyelmét a bizottság elnökére. A külügyminiszter ezután kéznyújtás nélkül üdvözölte von der Leyen, majd tovább állt.

Korábban a VG is beszámolt egy kellemetlen protokollincidensről, amikor Ursula von der Leyen és Charles Michel tárgyalást folytatott Törökország elnökével, Recep Tayyip Erdoğannal.

A diplomáciai találkozó szervezői ugyanis csak két széket helyeztek el, amelyekre Erdogan és Michel ült le. Így Ursula néhány kellemetlen pillanat után csak az oldalra elhelyezett kanapén tudott helyett foglalni.

A török fél állítása szerint nem akartak ártani senkinek. 

 

Címlapkép: SATHIRI KELPA / AFP