„Mivel nem akarjuk, hogy a magyarokra szigorúbb szabályok vonatkozzanak, mint az uniósak, ezért május elsejéig ismét 2 oltáshoz kötjük a védettségi igazolvány érvényességét” – jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormányinfón. A tárcavezető hozzátette, az ötödik járványhullám csúcsán vagyunk, amilyen gyorsan futott fel a pandémia, olyan gyorsan fog elvonulni.

Fotó: Gulyás Gergely, Facebook

Orbán Viktor beszámolt a kormányülésen moszkvai tárgyalásairól. Magyarország számára a legfontosabb az energiabiztonság, 2036-ig biztosított hazánk számára az orosz gázszállítás. Az oroszok nyitottak arra, hogy növeljék a szerződésben foglalt mennyiséget – mutatott rá Gulyás Gergely, hozzátéve, ha nincs orosz gáz, akkor nincs rezsicsökkentés sem. 

Az orosz–ukrán konfliktusról elmondta, hogy békemisszióként tekintett a miniszterelnök a látogatására. Hangsúlyozta, a kérdés elsősorban Ukrajna NATO-tagságáról szól, ezt a nyugat-európai országoknak a jövőben tisztázniuk kell.

Tavaly 7 százalék körül alakult a soha ekkora a rendszerváltás óta nem volt

– mondta a tárcavezető, a kormány pedig szeretné, ha ebből a növekedésből mindenki részesülne, ezért kapják vissza a 13. havi nyugdíjat a nyugdíjasok, a családosok a befizetett adójukat, a rendvédelmi dolgozók a fegyverpénzt. Ezzel együtt a kormány elkötelezett a költségvetési hiány csökkentésére.

A kormány tárgyalt a viharkárok kártérítéséről is. A miniszter szerint több milliárd forintos kárról beszélhetünk, ezeket az agártárca összesíti, a kormány pedig várhatóan részben vagy teljes egészében kártalanítja.

Ma a piacon ennél kedvezőbb áron gázt nem lehet vásárolni

– válaszolta újságírói kérdésre Gulyás Gergely.

Így az évi 9-10 milliárd köbméter gázból 5,5 milliárdot a kormány Oroszországból tud beszerezni.

A magyar kormány mindent megtett azért, hogy a keleti vakcinákat az unióban elfogadtassa, a baj az, hogy az egyes országok külön szabályokat hoznak – válaszolta szintén újságírói kérdésre a tárcavezető, hozzátéve, hogy az unió továbbra is diszkriminálja azokat, akik keleti oltásokat kaptak. Hangsúlyozta, a magyar kormány az uniós testületekben többször kifejtette aggályait emiatt. 

A pedagógussztrájk törvénytelen volt, ez egy politikai megmozdulás volt – mondta Gulyás Gergely, ezzel együtt elismerte, hogy a tanárok béremelésre vonatkozó követelése jogos. 

Egyelőre a kormány nem döntött az üzemanyagárstop meghosszabbításáról, erre február 15-ig sor kerül a miniszter szerint.

Magyarország népszavazáson döntött a NATO-tagságról – válaszolta újságírói kérdésre Gulyás Gergely, szerinte ez fontos érték, Magyarország biztonsága szempontjából kiemelt jelentőségű.

„Bővíteni szeretnénk a családtámogatások rendszerét” – ismételte meg a tárcavezető, aki kiemelte, hogy Magyarország GDP-arányosan az egyik legtöbbet költi családtámogatásokra az unióban. Választási győzelem esetén kerülhet erre sor, ugyanakkor a miniszter további konkrétumokat nem árult el. 

Gulyás Gergely elmondta, továbbra is tárgyal a kormány a helyreállítási alapról, de Brüsszel ilyet a választási kampányban már nem fog aláírni. A magyar választások tisztaságával kapcsolatban megjegyezte, hogy minden megfigyelőt örömmel várnak. 

A miniszterelnök ezekben a percekben a főtitkárával konzultál – jelezte a tárcavezető, és megismételte, hogy a szövetség tagjai vagyunk, így nem lehet más álláspontunk sem. Hangsúlyozta, a békében vagyunk érdekeltek.