Van fegyver a vírus ellen, ez a fegyver pedig az oltás

 –  mondta Gulyás Gergely a kormányinfón. A Miniszterelnökséget vezető miniszter hozzátette, mindenkinek azt javasolják, hogy harmadik, megelőző oltást vegye fel. Hivatkozott a Pfizer legújabb kutatására, amely szerint 6 hónap után jelentősen csökken a védettség. De ez a többi oltóanyagra is igaz. 

Könnyen lehet, hogy kell majd 4. oltás is

– fogalmazott a miniszter. 

A kormány oltási akciót hirdet november 22-től. Előzetes bejelentés nélkül fel lehet venni a vakcinátaz oltópontokon. A miniszter szerint a kórházi kapacitások bőségesen rendelkezésre állnak, kapacitáshiány nincs. Jelezte továbbá, hogy 

a kormány nem tervezi mindenki számára kötelezővé tenni a koronavírus elleni oltást. 

Azoknál, akik a kormányablakoknál teljesítenek szolgálatot, náluk december közepétől előírják a kötelező oltást. A tanári érdekszervezetektől kéri a kormány annak belátását, hogy fontos az ő beoltásuk.  

Gulyás Gergely szerint a jelenlegi adatok alapján nehéz megjósolni a negyedik hullám tetőzését. 

Van, aki ennek a hónapnak a végére teszi. Egy esetleges 5. hullám esetén csak az lesz védett, aki már a harmadik oltást is megkapta

 – figyelmeztetett.

A kormány tárgyalt a rezsiárakról. Európában van, a földgáz ára 400, az áramé 100 százalékkal nőtt egy év alatt. Magyarországon kívül minden európai országban drágult az energia. Gulyás hangsúlyozta, a kormány elkötelezett abban, hogy a fogyasztók számára fenntartja a rezsicsökkentett árakat. Olyan versenyképességi előny ez, ami a gazdasági növekedésben is látszik – tette hozzá.

Fotó: Soós Lajos / MTI

Tanulmányozták az európai benzinárakat. Magyarországon még a mindig 6-7. legolcsóbb ennek az üzemanyagnak az ára. De azt is megnézték, hogy milyen eszközöket alkalmaztak a benzin árának féken tartására, egyedül Horvátországban rögzítették az árat.  

A kormány úgy döntött, hogy november 15-én 3 hónapra befagyasztja és 480 forintos áron rögzíti a benzin és a gázolaj árát.

Zuhan a Mol az üzemanyagárak befagyasztása miatt

A magyar olajtársaság részvényei hét százalékot estek a kormányzati döntést követően.

Gulyás Gergely jelezte, Magyarország támogatja a lengyeleket a határkerítés fenntartásában, hozzátéve, hogy számos európai országban épült határkerítés 2015 óta. A Belügyminisztérium megerősíti a határ védelmét, erre vesznek fel önkénteseket, akik egy gyors kiképzésben vesznek részt. Nőtt a migrációs nyomás, emiatt a határok védelméhez több élőerőre van szükség – szögezte le tárcavezető. 

„Szeretnénk az adatigényt kielégíteni, az eddigieknél szélesebb körben biztosítani az adatokat” – reagált Gulyás Gergely újságírói kérdésre, miszerint a Szputnyik vakcina hatékonyságára vonatkozó adatok jelentek meg. Jelezte továbbá, hogy mindent, amit az NNK össze tud gyűjteni, azt közzé fogják tenni az oltóanyagok hatékonyságáról. Várhatóan lesz egységes adatbázis a fertőzöttek oltottságáról, erre már a következő kormányinfón sor kerülhet – bocsátotta előre. Gulyás Gergely pontos számokat ugyan nem tudott mondani, de tájékoztatott, hogy Pfizerből még mindig több mint 3 millió áll rendelkezésre, Janssenből és Modernából pedig 1-1 millió van jelenleg raktáron. 

A Miniszterelnökséget vezető miniszter a VG kérdésére elmondta, hogy a kormány általánosságban is szeretné a repteret fejleszteni. A repülőtér túlmutat gazdasági aspektusán, nemzetbiztonsági, országimázsi és turisztikai kérdés is – tette hozzá. Arra a kérdésre, hogy a tanárok számíthatnak-e az orvosok béremeléséhez hasonló nagyságrendű növelésre, úgy válaszolt, bár jövőre 10 százalékkal nő a pedagógusok keresete, nagyobb léptékű emelésre azonban csak a következő választási ciklusban kerülhet sor. Annak mértékéről nem kívánt becslésekbe bocsátkozni. 

Általános szabályozás nem lesz az elektív műtétek elhalasztásáról, az egyes kórházak szintjén azonban születhetnek ilyen döntések. A tárcavezető szerint jelentősen csökken a várólisták hossza, bár azt is hozzátette, hogy nem sikerült ledolgozni teljesen. Ehhez a kormány a pénzügyi forrásokat biztosítani fogja.