A katari tisztviselők mérlegelik azt, hogy a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) és az Anheuser-Busch InBev globális sörfőző vállalat nyomására enyhítsék az országban rendezett sporteseményeken való alkoholfogyasztásra vonatkozó tilalmakat, hogy ezáltal a 2022-es labdarúgó világbajnokságra érkező szurkolók fogyaszthassanak sört a stadionokban – írta meg a Bloomberg.

Ugyanakkor hatalmas sörválasztékra így sem lehet számítani. Az eddigi egyeztetések főleg arról szóltak, hogy a Bud Light vagy egy másik, szintén alacsonyabb alkoholtartalmú Budweiser-termék elérhetővé válhatna a stadionokban – közölték az meg nem nevezett források a portállal.

Fotó: FRANZ WAELISCHMILLER / SVEN SIMO / AFP

Katari tisztségviselők egyelőre semmilyen hivatalos bejelentést nem tettek, bár a szervezők jelezték, hogy a világbajnokság közeledtével egyre nagyobb az esélye, hogy megállapodás szülessen, és eleget tegyenek a szurkolók kéréseinek.

Arról már korábban döntés született, hogy a világbajnokság ideje alatt a stadionokon és a vendéglátóhelyeken kívül kijelölt szurkolói zónákban lesz lehetőség alkoholfogyasztásra. A szervezők szóvivője elmondta, hogy a FIFA-val és a katari érdekeltekkel együtt azon dolgoznak, hogy minden hazai és vendégszurkolót kiszolgáljanak a torna ideje alatt. Hozzátette, hogy a további részleteket a megfelelő időben tudatják majd a nyilvánossággal.

A katari labdarúgó-világbajnokságot a kezdetektől fogva ellentmondások övezik.

A nyári hőség miatt a tornát még a novemberi és decemberi lebonyolítás mellett is a megszokottnál extrémebb időjárásban kell majd lejátszaniuk a csapatoknak. A helyszínek építésekor rengeteg külföldi vendégmunkás dolgozott az országban, a velük való bánásmódot pedig szintén számos kritikával illette a nemzetközi közvélemény.

A nehézségek ráadásul tovább fokozódhatnak, amint a szurkolók megérkeznek az arab országba, és szembesülnek a helyi normákkal. Katarban szigorú öltözködési szabályok vonatkoznak az emberekre, nyilvános helyeken a férfiaknak és a nőknek is a válluktól a térdükig el kell takarniuk a testüket.

A konzervatív muszlim országban a nyilvános érzelemnyilvánítás, az alkoholfogyasztás és a részegség egyaránt tabunak számít. Az országban minden olyan étteremben tilos az alkoholárusítás, amely nem valamelyik csúcskategóriás szálloda vagy üdülőhely étterme.

A FIFA és a Budweiser gyártója, az AB InBev 1986-óta működik együtt, így nem csoda, hogy további engedményeket szeretnének elérni. Legnagyobb közös sikerüket 2014-ben valósították meg, amikor Brazília elfogadta a Budweiser-törvényt, és így a világbajnokság alatt lehetett sört fogyasztaniuk a stadionban. A katari vezetés meggyőzése minden bizonnyal valamivel keményebb dió lesz.

Világszerte sokak számára a sörözés a nagy sportesemények hangulatának, és közös szurkolói élményének fontos része

– emelte ki közleményében az AB InBev, azonban a helyi szervezőkkel történő egyeztetést nem kommentálta.