Miután eltiltották a versenyzéstől, családjával Lengyelországba menekült a 17 éves fehérorosz sífutónő Darja Dolidovics – tudta meg kedden a Reuters. A sportolónő reméli, hogy tudja folytatni az edzéseket apjával, a hétszeres olimpikon Szergej Dolidoviccsal.

Darja eltiltásáról egy hónapja számolt be a hírügynökség, melynek hátterében apja szerint a 2020-as, Lukasenko újraválasztásának tisztaságát megkérdőjelező tüntetéseken való részvétele állhat. A választásokat az ellenzék szerint elcsalta a Belarusz elnök, aki tagadja ezeket a vádakat.

Szergej szerint azonban eltiltása után lányának nincs lehetősége sportolói karrierjét folytatnia az országban, sőt akár a börtön veszélye is fenyegetheti őt. Azt is elmondta, hogy három hónappal ezelőtt még rémálmaiban sem gondolta volna, hogy el kell hagynia az országot.

Fotó: KIRILL KUDRYAVTSEV

A disszidálásra a pekingi téli olimpia első napjaiban került sor, ahol a Belarusz csapat tagjait fokozottan figyelik, miután a tokiói nyári játékokat kihasználva disszidált Kriszcina Cimanovszkaja futónő.

Darja az ország egyik ígérete a sífutás területén, ám versenyengedélyét a Belarusz síszövetség visszavonta, így nem indulhat nemzetközi megmérettetéseken. A szövetség decemberben döntött az engedélyek törlése mellett, az ország sífutóinak szervezetét követően.

A sífutó idén fejezné be a középiskolát, ám kérdéses, hogy Lengyelországban ezt hogyan fogja tudni megtenni. Ugyanakkor a sportolói pályafutását szeretné mindenképpen folytatni és olimpiai álmait életben tartani.

Belaruszban több sikeres sportolót börtönöztek be vagy zártak ki a nemzeti csapatból ellenzéki nézetek hangoztatása és tüntetéseken történő részvétel miatt.