Az oroszok és az ukránok közötti feszültség legújabb elemeként az orosz flotta hadgyakorlatba kezdett a Fekete-tengeren, mire Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszter erőteljes választ vár a nemzetközi közösségtől – írja a Reuters.

Az ukrán politikus a Twitteren arról írt, hogy azt szeretné, ha világszerte a kikötők nem engednék kikötni az orosz zászló alatt üzemelő hajókat a Fekete-tengert elfoglaló gyakorlat miatt. Szerinte ekkor Moszkva megértené szemtelensége árát.

Fotó: OZAN KOSE / AFP

Ukrajna szerint az orosz flotta gyakorlatilag hajózhatatlanná teszi ezzel a térséget. Az esemény hasonlóan az orosz szárazföldi erők részvételével Belaruszban tartott hadgyakorlathoz, csütörtökön vette kezdetét.

Ukrajna régóta vádolja Oroszországot azzal, hogy fekete-tengeri kikötőit gyakorlatilag blokád alatt tartja, akadályozva ezzel az ország kereskedelmét. Kijev főként acélt, búzát és naparaforgó olajat exportál déli kikötőin keresztül. Az orosz flotta részéről ráadásul a flotta hat hadihajója az ukránoktól 2014-ben elfoglalt Krím-félsziget kikötőjébe, Szevasztopolba érkezett a hadijátékokra.