Tíznapos közös hadgyakorlatba kezdett Oroszország és Fehéroroszország az ukrán határnál, s ezzel ráerősítettek a nyugati aggodalmakra – számolt be a BBC . A szerint Moszkva lépésére a hidegháború óta nem volt példa. A gyakorlatban várhatóan mintegy 30 ezer orosz katona vesz részt.

Fotó: EyePress via AFP

Az Egyesült Államok az ukrajnai konfliktus eszkalálódásaként festette le a hadgyakorlatot.

Oroszország többször is visszautasította az a nyugati állítást, miszerint Ukrajna megtámadására készül, annak ellenére, hogy több mint 100 ezer katonát vezényelt az ukrán határra. A szövetségek szerint ugyanakkor Moszkva bármikor támadásba lendülhet.

Johnson sem tudja garantálni Putyin legfőbb követelését

A brit kormányfő szerint a NATO-nak szolidaritást kell vállalnia az orosz agresszió fő terhét viselő tagországokkal.

A Kreml szóvivője szükségesnek nevezte a hadgyakorlatot, mivel Oroszország és Fehéroroszország példátlan fenyegetésekkel néz szembe.

Fotó: EyePress via AFP

Vlagyimir Csizsov orosz EU-nagykövet ugyanakkor a BBC-nek azt mondta, diplomáciai úton enyhíthető az ukrajnai válság. Hozzátette: az orosz katonák a hadgyakorlat után visszatérnek állandó bázisaikra.

Az ukrán–orosz konfliktust a Krím félsziget 2014-es orosz annektálása robbantotta ki, ami után fegyveres harcok bontakoztak ki Kelet-Ukrajnában, ahol az oroszbarát szakadárok nagy területeket vettek irányításuk alá.

Betekintés Ukrajnába: az egyik fülünk a párnán, a másikkal a szirénát figyeljük

A fegyveres konfliktus mellett is próbálják élni mindennapjaikat az ukránok, ami nem könnyű.