Mégis jöhetnek Magyarországra NATO-katonák, ezt írja legfrissebb hírében a Reuters brit hírügynökség. A cikk szerint szerdán és csütörtökön ülnek össze a NATO-tagországok védelmi miniszterei, hogy Európa keleti határának megerősítéséről tárgyaljanak az orosz-ukrán konfliktushelyzet közepette. Ennek kapcsán a Reuters szerint Bulgáriába, Szlovákiába, Romániába és Magyarországra is küldhetnek egységeket. 

Korábban Benkő Tibor honvédelmi miniszter jelentette ki, hogy Magyarország nem kér a NATO-katonákból. 

Benkő Tibor januári sajtótájékoztatóján kiemelte: a magyar hadsereg 2017 óta sokat fejlődött, képességei olyanok, hogy meg tudja oldani az orosz–ukrán konfliktus nyomán felmerülő feladatokat. Jelenleg tehát nem szükséges más országok fegyveres erőit Magyarországra telepíteni – szögezte le.

Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP

A Reuters szerint a héten elkezdhetik a NATO-tagok egy négy részből álló erő áttelepítésének kidolgozását Kelet-Európába, hogy 

ezzel adjanak választ az ukrán határ mentén történő orosz csapatösszevonásra. 

A hírügynökség értesülése szerint országonként ezer katonát telepíthetne a régióba a Bulgária és Románia szinte biztosan célállomás lesz, de nagy valószínűséggel Szlovákia és Magyarország lesz a másik két bázis. A szervezetnek ugyanis feltett célja a régió megerősítése. 

A katonai telepítést kritizálók szerint ugyanakkor elég elenyésző lesz ez a négyezer katona alkotta haderő ahhoz képest, hogy Oroszország több mint 130 ezer katonát vont össze Ukrajna határvonalán.