A Csendes-óceán mélyére helyezi nemzetközi űrállomását a NASA. A nagyszabású projekt 2031-ben valósul meg 

– írja a CNN.

Az állomás jelenleg 408 kilométeres magasságban kering a Föld körül, de kilenc év múlva, 4000 méter mélyen egy űrtemetőben fogja végezni. A pontos helyszín 3000 mérföldre található Új-Zéland keleti partjaitól és 2000 mérföldre az Antarktisztól. Nem ez az első eset, korábban a Mir űrállomást is elsüllyesztették. A nagy űrutazó nemzetek, mint az Egyesült Államok, Oroszország, Japán és az európai országok már több száz űrszemetet helyeztek el a területen.

Fotó: NASA

Az állomás több mint húsz éve a békés nemzetközi tudományos együttműködés szimbóluma volt, és még majdnem egy évtizedig szolgálni fogja a küldetéseket 

– nyilatkozta Bill Nelson, a NASA igazgatója. A nemzetközi bázison 19 országból több mint 200 űrhajós járt már. Azt is közölték, hogy az űrkutatás jövőjét a kereskedelmi célú űrplatformok létrehozásában látják.

A VG a napokban írta meg, hogy munkaerőhiány van az űrhajósok között. A nemzetközi űrállomás kiszolgálásához és a közeljövőben tervezett, a Holdra visszatérő Artemis-programhoz szükséges minimális szint alá csökkenhet az amerikai űrügynökség űrhajóscsapatának létszáma. Jelenleg 44 aktív űrhajós van a NASA-nál, de az állomány tovább zsugorodhat, ha még többen otthagyják a hivatalt.