Házkutatást tartottak a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) nyomozói az Iványi Gábor vezette Oltalom Karitatív Egyesület Dankó utcai központjában – írja a Magyar Nemzet.

A tavaly év elején indított nyomozást ismeretlen tettes ellen különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás gyanúja miatt. 

A hatóság nyomozóit a szervezet adóigazgatási munkatársai értesítették bizonyos kétséget ébresztő körülményekről.

A büntetőeljárásban szükségessé vált bizonyos okiratok felkutatása és lefoglalása, a nyomozók ezért keresték fel hétfőn az Oltalom Dankó utcai irodáit, helyiségeit. 

Fotó: Bruzák Noémi / MTI

A NAV egyéb információt – a nyomozás érdekeire hivatkozva – nem árult el, ennek ellenére több részlet is kiderült. Elsődlegesen is az, hogy negyedmilliárd forintról van szó. 

Maga az Oltalom tudatta a közösségi médiában, hogy a NAV 246 millió forintot követel tőlük, legnagyobb részt járuléktartozás miatt. 

A Mediaworks Hírcentruma más forrásból úgy értesült, hogy 

Iványi Gáborék negyedmilliárdos tartozása a bérkifizetésekkel összefüggésben keletkezett, tehát az Oltalom nem fizette be munkavállalói után maradéktalanul a járulékot.

Ezzel viszont nemcsak a közkasszát érhette kár, hanem adott esetben az egyes alkalmazottakat is.

Ilyen esetben – általánosságban – a munkáltató szabályszegésétől függően veszélybe kerülhet az érintett munkavállalók egészségügyi ellátása, ahogy gondok adódhatnak a nyugdíjuk körül is.