Leszállt egy német katonai csapatszállító gép a litván Kaunas repülőtéren mintegy 70 katonával a fedélzetén, hogy megerősítse a NATO-csapatokat a térségben – írja a Reuters. A tervek szerint a szokásos erőkhöz összesen 360 fős német kontingens csatlakozik a napokban, mely tüzérséget, felderítőket és katonaorvosokat is tartalmaz. A csapaterősítésre az esetleges Ukrajna elleni orosz invázió kapcsán kialakult feszültség miatt van szükség.

Mindez alig pár órával Olaf Scholz és az ukrán elnök, Volodimir Zelenszkij hétfői találkozása előtt történik, majd a német kancellár továbbutazik Moszkvába, ahol kedden Vlagyimir Putyinnal tárgyal.

Fotó: Sergei SUPINSKY / AFP

A 2017 óta állomásoztat harccsoportokat Litvániában, Lettországban, Észtországban és Lengyelországban a 2014-es orosz hódításokra válaszul. 

Az összesen 5000 katonából álló erőt Németország, Kanada, Nagy-Britannia és az Egyesült Államok vezeti. A Litvániában található 1100 fős csoport mintegy fele német, de belga, cseh, luxemburgi, holland és norvég katonák is részt vesznek benne.

A NATO-csapatokat tovább erősíti, hogy az Egyesült Államok is egyre több katonát küld a katonai szövetség keleti szárnyára.