A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján január 17. és 23. között 15 400-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel, az ezt megelőző hetinél 29 százalékkal többen, de még nincs influenzajárvány Magyarországon – közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) a honlapján szerdán közzétett jelentésében.

Hangsúlyozták, a koronavírus okozta fertőzés tünetei klinikailag nem különíthetők el az influenzaszerű tünetegyüttestől, különösen az ötödik hullámot okozó omikron variáns okozta fertőzésnél.

Az influenzaszerű tünetekkel orvoshoz forduló betegek jelentős részénél koronavírus-fertőzés áll a tünetek hátterében

Az orvoshoz forduló betegek 23,5 százaléka 14 év alatti, 37,9 százaléka 15-34 éves, 26,2 százalékuk a 35-59 évesek, 12,4 százalékuk a 60 éven felüliek korosztályába tartozott.

Fotó: Shutterstock

Az NNK megjegyezte, hogy a virológiai adatok az influenzavírus erősödő aktivitását mutatják az országban, de az omikron variáns által okozott járványhullám jelentősen befolyásolja a figyelőszolgálat által gyűjtött adatokat, ezért nem jelenthető ki, hogy Magyarországon megkezdődött volna az influenza járványos terjedése, azaz influenzajárvány lenne – írták.

A tavalyi év 40. hete és az idei év 3. hete között összesen 666 laboratóriumi vizsgálatban 18-nál igazoltak influenza A vírus okozta fertőzést. Százharmincnégy megbetegedés hátterében légúti óriássejtes (RSV), tizenegy esetben adenovírus-, negyvenöt esetben koronavírus-fertőzés állt. A kórházakban kezdeményezett diagnosztikus célból elvégzett vizsgálatok 11 esetben influenza A vírust, 121 mintánál légúti óriássejtes vírust (RSV) mutattak ki.