Feltehetőleg ballisztikus rakétát tesztelt Észak-Korea vasárnap 

– jelentette a japán parti őrség és a dél-koreai hadsereg.

A dél-koreai vezérkari főnökök egyesített bizottsága szerint 

legalább egy azonosítatlan lövedéket lőttek ki keletre, vagyis a Japán-tenger irányába. 

Az indítás szunani nemzetközi repülőtér térségében volt. A légikikötőt egyébként már több alkalommal használták rakétatesztelésre. A történtek nyomán összehívták a dél-koreai nemzetbiztonsági tanácsot. Kisi Nobuo japán nemzetvédelmi miniszter szerint a vasárnap indított rakéta mintegy 600 kilométer magasan repült 300 kilométer távolságra. 

Az indítás akkor történt, amikor a nemzetközi közösség Ukrajna orosz inváziójára figyel, de nem fogjuk eltűrni, hogy Észak-Korea kihasználja ezt a helyzetet

– tette hozzá.

Fotó: Shutterstock; Illusztráció

Az idén ez már a nyolcadik rakétakilövés. 

Hírügynökségek ezzel összefüggésben megjegyzik, hogy március 9-én tartják Dél-Koreában az elnökválasztást, és hogy Phenjan figyelemelterelésként használhatja az ukrajnai háborús helyzetet saját rakétaprogramjának fejlesztésére.

A dél-koreai ellenzéki konzervatív Néphatalom Pártjának jelöltje, Jun Szuk Jeol a múlt héten figyelmeztetett arra, hogy 

Észak-Korea az ukrán válságot kihasználva saját provokációt indíthat. 

Ugyanakkor szakértők felhívják a figyelmet arra, hogy a kommunista ország csak januárban, vagyis az Ukrajnában indított orosz hadművelet előtt hét rakétatesztet hajtott végre.

Észak-Korea legutóbbi rakétatesztje január 30-án volt. Akkor közepes hatótávolságú, Hvaszong-12 típusú ballisztikus rakétát tesztelt, amely szakértők szerint is elméletileg képes elérni az Egyesült Államokhoz tartozó Guam szigetét. Phenjan 2017 óta nem próbálta ki ezt az atomtöltet hordozására is alkalmas rakétát.

Az Egyesült Államok, Dél-Korea és Japán attól tart, hogy a nukleáris leszerelésről szóló tárgyalások megtorpanása nyomán Észak-Korea felújítja atomfegyvereinek, illetve közepes hatótávolságú rakétáinak tesztelését is. A közepes hatótávolságú rakéták olyan fegyverek, amelyek hatótávolsága 800 és 5500 kilométer között van.