A kevés érvényben lévő pandémiás korlátozás szinte mindegyikét feloldották szerdától Svédországban, ahol a széleskörű covid-19 teszteléssel is felhagynak. Mindezt annak ellenére, hogy az északi ország egészségügyi rendszerére továbbra is nagy nyomást helyez a koronavírus-fertőzés, a tudósok egy része pedig további türelmet kér a betegség elleni küzdelemben.

A svéd kormány – amely széleskörű lezárások helyett eddig is inkább az egyéni felelősségre építő stratégiával igyekezett kezelni a járványhelyzetet – még múlt héten jelentette be, hogy 

a maradék korlátozásokat is megszünteti, mivel a vakcinák és a jellemzően kevésbé súlyos tünetekkel járó omikron-variáns enyhítette a súlyos megbetegedéseket és a halálozási számokat.

Fotó: PONTUS LUNDAHL / AFP

A pandémiának, legalábbis abban a formában, ahogy ismerjük, vége van

 – nyilatkozta Lena Hallengren svéd egészségügyi miniszter a Dagens Nyheter lapnak. „Nem vagyunk még teljesen túl rajta, de a gyors változások és korlátozások szempontjából vége van” – hangsúlyozta a tárcavezető a Reuters tudósítása szerint, hozzátéve, hogy a covid többé nem minősül a társadalomra veszélyt jelentőnek.

A szigorítások megszűnésével a bárok és éttermek este 11 óra után is nyitva lehetnek, és nem korlátozzák a vendégek számát sem. Szerdától a nagyobb vendéglátóhelyeken sincs már vendéglimit, és az oltási igazolványok használatát is mellőzik.

Türelemre intenek a szakértők

A szabályozói lazítás dacára a svéd kórházakra továbbra is érzik a nyomást. Jelenleg mintegy 2200 fő igényel kórházi ellátást a megbetegedés miatt, nagyjából annyi, mint a harmadik hullám idején, 2021 tavaszán. A napi új megbetegedések számát ráadásul innentől kezdve homály fedi, mivel a tömeges tesztelés lényegében megszűnt a hét közepétől.

Egy kicsivel türelmesebbnek kellene lennünk, még legalább néhány hetet várnunk kellene. Megengedhetjük magunknak, hogy tovább teszteljünk

 – mondta Fredrik Elgh, az Umea Egyetem virológus professzora, a svéd járványkezelési politika egyik legnagyobb kritikusa a Reutersnek. Szerinte a betegség továbbra is hatalmas terhet ró a társadalomra.

A svéd egészségügyi hivatal a héten azzal érvelt a széleskörű tesztelés eltörlése ellen, hogy az túl drága az általa kínált előnyökhöz képest. 

Svédország idén hetente félmilliárd koronát – közel 17 milliárd forintot – költött covid-tesztekre, a járvány kezdete óta pedig már több mint 24 milliárd korona ment el erre.

Szerdán 114 új koronavírusos páciens halálát jelentettek az országban, összesen pedig már 16 182 személy halálával hozták összefüggésbe eddig a megbetegedést. A svéd lakosságarányos halálozási mutató ezzel meghaladja a környező északi országokét, ám így is alacsonyabb, mint a legtöbb európai országban.