Nem állunk jól. Növekszik a kórházban ápolt betegek száma, sajnos növekszik az intenzív osztályon ápolt betege száma is és egyelőre nem csökken a halottak száma

– mondta Szlávik Jánosa, a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa a TV2 Mokka című műsorában. Hozzátette, hogy a járványnak ebben a szakaszában ez a jelenség teljesen természetes, pár héten belül azonban az ötödik hullám leszálló ágában lesz az ország. 

Az elmúlt három napban 33 716 új fertőzöttet igazoltak, meghalt 234 többségében idős, krónikus beteg, összesen 4919 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 168-an vannak lélegeztetőgépen. 

Fotó: Soós Lajos / MTI

A főorvos elmondása szerint a Magyarországon is megjelent omikron és annak a lopakodó variánsa is enyhébb tüneteket okoznak, azonban az oltatlanoknál mindkét mutáns képes súlyos szövődményeket okozni.

A globális védekezés kapcsán elmondta, minden ország másként védekezik a járvány ellen, egyes országokban már bevezették a kötelező oltást, amellyel nem ért egyet. Elmondta, hogy ő viszont inkább a teljes könnyítés felé venné az irányt, mint ahogy Dániában és Franciaországban is lazítanak már a korlátozásokon.

Nehéz dönteni, mert bizonyos országokban – Ausztria, kötelező oltás – szigorítanak, máshol pedig a teljes könnyítés felé vonulnak. Én úgy gondolom, hogy az omikron miatt a teljes könnyítés felé kell vonulni 

– mondta. Hozzátette, hogy 

szerinte nem kell szigorítani, nem tartja jó döntésnek, hogy kötelező oltást vetnek be akkor, amikor egyre enyhébb és enyhébb variációk jönnek.

Én is úgy gondolom, hogy ezzel együtt kell élnünk, Nem hiszem, hogy a következő hullámokban bármilyen komoly szigorításokat kell hoznunk.