A brit belügyminisztérium csütörtökön ismertetett friss adatai szerint több mint 6,4 millió EU-állampolgár folyamodott tartós nagy-britanniai letelepedési engedélyért január végéig. A statisztika a kérelmezők állampolgársági adatait egyelőre a tavalyi harmadik negyedév végéig tartalmazza: eszerint a magyarok által szeptember 30-ig benyújtott kérvények száma megközelítette a 160 ezret.

Nagy-Britannia 2020. január 31-én kilépett az Európai Unióból. Azok az EU-polgárok azonban, akik 2020 végéig, a brit EU-tagság megszűnése (Brexit) után kezdődött 11 hónapos átmeneti időszak lejártáig törvényesen és életvitelszerűen letelepedtek Nagy-Britanniában, továbbra is az országban maradhatnak megszerzett összes jogosultságuk megtartásával, de ehhez meghatározatlan időre szóló tartózkodási engedélyért – hivatalos jogi elnevezéssel letelepedett státusért – kell folyamodniuk. Ennek határideje elvileg tavaly június 30-án lejárt. 

A brit kormány azonban továbbra is folyamatosan biztatja a jogosultakat arra, hogy mindenképpen adják be folyamodványukat, mert a hatóságok a határidő letelte ellenére befogadják és elbírálják a kritériumoknak megfelelő, jogos letelepedési kérelmeket.

Fotó: Shutterstock

A brit belügyminisztérium csütörtökön ismertetett új összesítése szerint a 27 EU-tagország Nagy-Britanniában élő állampolgárai közül 2022. január 31-ig 6 441 800-an adták be a letelepedett státusra szóló kérelmüket, és e folyamodványok közül 386 600 érkezett a 2021. június 30-i határidő után. Január utolsó napjáig a folyamodványok közül 6 126 500-at bíráltak el; 681 600-at a tavaly júniusi határidő letelte óta. A csütörtöki tájékoztatás szerint a brit belügyminisztérium a január végéig elbírált folyamodványok 4 százalékát utasította el. 

A kérvények 2 százalékát a beterjesztők visszavonták, további 2 százalék valamilyen okból érvénytelen volt.

Azt az adatsort, amely a kérelmezők állampolgárságát is feltünteti, a tavalyi harmadik negyedév végéig tartalmazza a brit belügyminisztérium statisztikája. Ennek alapján 2021. szeptember 30-ig 158 830 magyar állampolgár folyamodott tartós nagy-britanniai letelepedési engedélyért. A lista élén az akkori adatok alapján a románok álltak 1 133 980 letelepedési folyamodvánnyal, őket a lengyelek követték, akik közül 1 124 930-an kértek nagy-britanniai letelepedett státust szeptember végéig.