A moszkvai bíróság csalás és egy bíró megsértése vádjában bűnösnek mondta ki Alekszej Navalnij ellenzéki politikust a pokrovi börtönben kedden megtartott kihelyezett ítélethirdetésen. A tárgyalást abban a börtönben tartották, ahol Alekszej Navalnij két és fél éves kiszabott büntetését tölti – írja a Reuters.

Az ügyészség 13 évi, fegyházban letöltendő szabadságvesztés kiszabását kérte a perben.

Navalnij egy Moszkvától keletre fekvő börtönben ül a feltételes szabadlábra helyezés megsértése miatt, amelyet koholt vádak alapján hoztak annak érdekében, hogy politikai ambícióit meghiúsíthassák.

Navalnij az ügyvédei mellett a biztonsági őrökkel teli teremben – Fotó: AFP

Navalnijt tavaly, Oroszországba való visszatérésekor börtönözték be, németországi rehabilitációját követően, miután 2020-ban szibériai tartózkodása alatt idegméreggel megpróbáltak merényletet elkövetni ellene. Navalnij az emberölési kísérletért Vlagyimir Putyin orosz elnököt tette felelőssé, a Kreml azonban tagadta, hogy orosz szerepvállalás lett volna a támadásban.

Az orosz hatóságok állítása szerint Navalnij és támogatói a Nyugat segítségével kívánták destabilizálni Oroszországot. Az ellenzéki politikus szövetségesei közül sokan elmenekültek Oroszországból, semmint hogy korlátozásokkal vagy börtönnel nézzenek szembe hazájukban.