Az működésének rendkívül fontos elemét képezték a szabad piacok biztosítását célzó törekvések és szabályozások, melyek keretében jelentős nehézségekbe ütközik a különböző vállalkozások közvetlen állami támogatása. Ez azonban az e heti, Emmanuel Macron által rendezett informális csúcson változásokon mehet keresztül, lejjebb szorítva a napirendről a közösség fiskális szabályainak megváltoztatásáról szóló tárgyalásokat – írja a Financial Times.

Ennek oka természetesen az Oroszország által Ukrajna ellen indított háború és annak gazdasági hatásai, melyek az energiaárak felrobbanását hozták. Terítékre kerülhetnek ráadásul újabb szankciók is Oroszországgal szemben, így például az olaj is a célkeresztbe kerülhet. 

Az orosz exportbevételek nagyobb része származik olajból, mint földgázból, és annak a pótlása is könnyebben megvalósítható egyéb forrásokból az EU szerint.

Fotó: Shutterstock

Az állami támogatásokkal kapcsolatos szabályok mellett szóba jöhet a járványt követő újraindítási alap forrásainak átcsoportosítása is. Az új szabályok kidolgozása azonban a lap forrásai szerint hosszabb időt is igénybe vehet, ugyanakkor 

a rendkívüli körülmények miatt bekövetkező károk kompenzációját a jelenlegi szabályok is lehetővé teszik, az orosz invázió pedig tekinthető ilyen helyzetnek.

Az Európai Bizottság azt közölte, hajlandó az állami támogatások terén a teljes körű rugalmasságra a geopolitikai helyzet miatt nehéz helyzetbe került vállalkozások és szektorok kapcsán. A lehetséges megoldások között felmerült, hogy felgyorsítják a tagországok kérelmeinek elbírálását, melyek a jelenlegi ciklus költségvetési forrásaiból juttatnának segítséget az érintett vállalatoknak.

A tervezett javaslat szerint az állami támogatások széles köre nyílik meg, a magas energiaáraknak kitett cégek rövid távú kompenzálásától az energiaárak ingadozásának közép- és hosszú távú mérsékléséig.