Az orosz-ukrán háború 25. napjának legfontosabb eseményei

  • Megmerevedtek a frontvonalak, lövészárok-háború alakulhat ki
  • A brit védelmi minisztérium szerint továbbra sincs orosz légifölény
  • Oroszbarát ellenzéki pártokat tiltott be Ukrajna
  • Szabotázs akadályozza Belarusz felől az orosz csapatok vasúti utánpótlását
  • Megtiltotta a timföld és más alumíniumércek oroszországi exportját Ausztrália
  • Lát esélyt a fegyverszünetre Törökország
  • Az ukrán katonai titkosszolgálat Putyin elleni szervezkedésről tájékoztat
  • Zelenszkij szerint a tárgyalások kudarca a harmadik világháborúhoz vezetne

Újabb magas rangú oroszt tiszt esett el a háborúban

22:02 Az Ukrajnában zajló háború során életét vesztette az orosz Fekete-tengeri flotta egyik magas rangú haditengerészeti parancsnoka – közölte vasárnap este Szevasztopol kormányzójára hivatkozva a Reuters.

Andrej Palij, a flotta parancsnokhelyettesen a Mariupol kikötővárosban zajló harcok során esett el. A háborúban korábban már négy orosz tábornok is életét vesztette, köztük volt olyan, akit szintén Mariupolban esett el.

Egy bíróság szabadon engedett két ukránt, hogy mehessenek harcolni

21:45 Egy hollandiai bíróság a hétvégén úgy döntött, hogy szabadon enged két, előzetes letartóztatásban lévő ukrán állampolgárt, hogy visszatérhessenek hazájukba harcolni.

Boris Johnson katonai támogatást helyezett kilátásba

21:10 Boris Johnson brit miniszterelnök vasárnap telefonon egyeztetett Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel. A megbeszélés során Johnson hangsúlyozta elkötelezettségét Ukrajna mellett, és további katonai, gazdasági és diplomáciai támogatást ígért kollégájának.

Hatalmas orosz vagyont fagyaszt be Franciaország

20:22 Franciaország eddig mintegy 850 millió euró (csaknem 320 milliárd forint) értékű orosz vagyont zárolt a háború miatti szankciók következtében – adta hírül az Al Jazeera.

Bruno Le Maire pénzügyminiszter ismertette, hogy 150 millió értékben zároltak bankszámlákat, és 539 millió értékben foglaltak le ingatlanokat. Ezen kívül egyéb vagyontárgyakat is elzártak. A legtöbb szankció orosz oligarchákat vett célba.

Egymillió ukrán választhatja Németországot

20:15 Egymillió ember menekülhet Németországba Ukrajnából az orosz invázió miatt a szövetségi kormány frissített előrejelzése szerint.

Zelenszkij katonai segítséget kért Izraeltől

19:05 Az ukrán elnök hangsúlyozta, hogy Izraelnek muszáj lesz együtt élnie döntésével, hogy segíti-e a Vaskupola légvédelmi rendszer rendelkezésre bocsátásával az ukrán védekezést az orosz invázióval szemben. Zelenszkij egyúttal gazdasági nyomásgyakorlást és erőteljes gazdasági szankciók bevezetését is kérte Oroszországgal szemben.

Fotó: Jack Guez / AFP

Kína nem ad katonai segítséget Oroszországnak

18:31 Peking semmilyen katonai segítséget nem nyújt Oroszországnak ukrajnai háborújához, az ezzel ellentétes értelmű információk hamisak – jelentette ki Kína washingtoni nagykövete vasárnap

Ennyi juttatást ad az ukrán menekülteknek Horvátország

18:10 Déli szomszédunkhoz eddig 8500 menekült érkezett a háborús országból. A horát belügyminiszter elmondta, hogy készülnek a szociális jóléti törvény módosítására is, a tervek szerint azok, akik ideglenes védelmet kapnak az országban, egyszeri 2500 kunás (valamivel több mint 123 ezer forint) juttatásban részesülhetnének.

Törökország továbbra is házigazdája lenne az egyeztetéseknek

17:13 Törökország újfent megerősítette, hogy örömmel lenne házigazdája az orosz-ukrán béketárgyalásoknak – írta az Al Jazeera. Mevlut Cavusoglu külügyminiszter vasárnap Antalyában újságítóknak elmondta, hogy a héten mindkét országba (Oroszországba és Ukrajnába is) ellátogatott, és mindkét félnek jelezte, hogy országa továbbra is vállalja a közvetítő szerepét a béketárgyalások során.

Zelenszkij: a tárgyalások kudarca a harmadik világháborúhoz vezetne

16:41 Ukrajna továbbra is kész tárgyalni, mivel ez az egyetlen módja a háború lezárásának – fejtette ki Volodimir Zelenszkij ukrán elnök.

Idősek otthonát érte támadás Luhanszknál

15:45 Ukrajna azzal vádolja az orosz hadsereget, hogy megtamádtak egy idősek otthonát Luhanszk térségében – számolt be róla az Al Jazeera. Ludmina Denisova ukrán emberi jogi ombudsban szerint az eset március 11-én történt, az oroszok egy tankból nyitottak tüzet Kreminna városában, és ez 56 idős ember halálát okozta.

Több mint 900 civil vesztette életét szombaton

15:17 Az ENSZ adatai szerint legalább 902 civil áldozata vvolt a háború szombati napjának Ukrajnában – számolt be róla a BBC. Az ukrán beszámolók szerint az áldozatok között 112 gyerek is van.

Ausztrália betiltotta az orosz timföldexportot

14:25 Kína a hétvégén élesen bírálta az Oroszország ellen hozott nyugati szankciókat, amelyeket Ausztrália tovább szigorított.

A Rio Tinto angol-ausztrál bányaipari óriás közös vállalatot is üzemeltet az orosz Ruszallal, a világ második legnagyobb alumíniumgyártójával.

Véletlen baleset érheti Putyint?

13:45 Az ukrán katonai titkosszolgálat állítása szerint Putyin megdöntését szervezi az orosz elit, mely szeretné helyreállítani a gazdasági kapcsolatokat a nyugattal. A szolgálat úgy tudja, hogy a KGB utódszervezetét, az FSZB-t vezető Alekszander Bortnyikov lehet Putyin utóda, miután az FSZB az orosz elnök célkeresztjébe került az ukrán közhangulat és katonai képességek téves megítélése miatt. Mérgezés, hirtelen betegség, baleset is szerepel a Putyint eltávolítani akarók terveiben. 

Fotó: HANDOUT

 

Ferenc pápa a visszataszító háború befejezését sürgette

13:05 Értelmetlen mészárlásnak nevezte heti üzenetében az Ukrajna elleni orosz támadást és a visszataszító háború befejezésére szólította fel a vezetőket Ferenc pápa a római Szent Péter téren. Sajnálatát fejezte ki, hogy nem csillapodik az erőszak, miközben minden nap kegyetlenséget és vérengzéseket követnek el a háborúban.

 

Közel 9 ezer külföldinek segített hazatérni Magyarország

12:30 Többek között 300 nigériai, 208 kínai és 190 ecuadori állampolgár, összességében pedig 12 nemzet 8813 tagja számára nyújtott segítséget a hazajutásban Magyarország – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter vasárnap.

 

Megérkezett a Patriot Szlovákiába

12:00 Megérkeztek az első egységek, melyek Patriot légvédelmi rendszert telepítenek és a későbbiekben üzemeltetnek Szlovákiában – közölte Jaroslav Nad szlovák védelmi miniszter. A rendszert német és holland katonák üzemeltetik majd és első körben az ország középső részén található Sliac repülőtéren telepítik a keleti szárnyának megerősítését célzó program keretében.

Ezen a képen nem a szlovák, hanem a lengyel-ukrán határ közelében található Rzeszow-ba telepített rakéták láthatóak
Fotó: Agnieszka Majchrowicz / Anadolu Agency / Anadolu Agency via AFP

 

A török külügyminiszter szerint kritikus kérdésekben is közelednek az álláspontok

11:10 Mevlut Cavusoglu egy vasárnap megjelent interjúban arról beszélt, hogy az orosz és ukrán álláspontok kritikus kérdésekben is egyre közelebb kerülnek egymáshoz és lát reményt a tűzszünetre is, amennyiben a háborús felek nem visszakoznak az eddig elért eredmények kapcsán. A diplomata azonban nem fejtette ki, hogy mely kérdésekben közeledtek az álláspontok.

 

Humanitárius folyosók nyílnak vasárnap

09:50 Hét humanitárius folyosó nyílik vasárnap, lehetővé téve a civilek számára, hogy elhagyják a frontvonalak térségét – közölte Irina Verescsuk ukrán miniszterelnök-helyettes, aki szerint február 24. óta összesen 190 ezren tudták ezeket a területeket elhagyni. Mind Oroszország, mind Ukrajna szerint a másik fél a felelős ezen lehetőségek akadozásáért.

 

Cirkálórakétákkal támadnak az oroszok

09:30 Igor Konasenkov, az orosz védelmi minisztérium szóvivője szerint Oroszország a Fekete-tengeren állomásozó hajóiról indított támadást a Kalibr típusú cirkálórakéták segítségével szombat éjjel és vasárnap reggel. A szóvivő szerint mindemellett a Krím-félsziget légteréből ismét bevetették a hiperszónikus Kinzhal (tőr) rakétákat is ukrán célpontokkal szemben.

Fotó: Sputnik via AFP

 

A színház után most egy művészeti iskolát ért találat Mariupolban

08:30 Az ostromlott kikötővárosban egy művészeti iskolát – ahol mintegy 400-an kerestek menedéket – bombáztak az orosz csapatok – közölte a városi tanács vasárnap. Az áldozatok számáról egyelőre nem lehet tudni, ugyanakkor az épület megsemmisült a támadás következtében és a tanács szerint vannak áldozatok a romok alatt. A város ostromában a rettegett csecsen hadúr, Ramzan Kadirov csapatai is részt vesznek a hírek szerint.

 

Nem kap több ausztrál timföldet Oroszország

08:10 Megtiltotta a timföld és más alumíniumércek, mint például a bauxit exportját Oroszországba Ausztrália. Az alumíniumtermelés nyersanyagai azért is fontosak, mert az alumínium számos lőszer gyártásához is szükséges. Az orosz timföld felhasználás mintegy ötöde érkezett Ausztráliából – írja a The Guardian. A kontinensnyi ország mindemellett 70 ezer tonna szenet küld Ukrajnának.

 

A fehérorosz vasutasok siettek Kijev segítségére

06:55 Az utánpótlás jelentős részét vasúton biztosító orosz hadsereg újabb problémákkal szembesülhetett, miután a fehérorosz vasutasok tönkretették az összeköttetést Ukrajna és Belarusz között.

 

Betiltják az oroszbarát pártokat Ukrajnában

06:30 Ukrajnában a hadiállapot idejére felfüggesztették több olyan ellenzéki párt tevékenységét, amelyek állítólag kapcsolatban állnak Oroszországgal.

Az ukrán nemzetbiztonsági tanács, tekintettel a teljes körű háborús helyzetre és az országgal kapcsolatban álló bizonyos politikai szervezetekre, úgy határozott, hogy felfüggeszti a hadiállapot idejére egy sor politikai párt tevékenységét 

– jelentette be vasárnapra virradóra közzétett videóüzenetében Volodimir Zelenszkij ukrán elnök.

 

Brit hadügyminisztérium: Továbbra sincs orosz légifölény

06:15 A brit védelmi minisztérium legfrissebb helyzetértékelése szerint az orosz légierő továbbra sem képes uralni az Ukrajna fölötti légteret, az ukrán légierő és légvédelem hatékonyan képes azt védelmezni. A jelentés szerint a légifölény megszerzése az egyik fő célja lehetett az oroszoknak a háború kezdetén, megszerzésének elmulasztása jelentősen csökkenti az orosz csapatok előrehaladását.

 

Mind a két fél beássa magát

06:00 Miután az orosz invázió kezdetén meginduló tankhadosztályok a második világháborút idézték, az ukrán ellenállás leállította az orosz seregeket és a háborúról érkező képek már az első világháborút kezdik idézni, ahogy mind a két hadviselő fél lövészárkok építésével szilárdítja meg a frontokat.

Fotó: Emin Sansar / Anadolu Agency / Anadolu Agency via AFP

Ez a háború kezdete óta védekező szerepben működő ukrán fél részéről annyira nem meglepő, ám újabban orosz lövészárkokról is érkeztek képek és videók, ami arra utalhat, hogy elhúzódó háborúval kell számolnunk a szomszédos országban.

Ugyanakkor ezek a képek, párhuzamosan a pénteki, Krím elfoglalását ünneplő, háborúpárti moszkvai rendezvénnyel kevés jót ígérhetnek a béketárgyalásokkal kapcsolatosan.