Mevlut Cavusoglu egy vasárnap megjelent interjúban arról beszélt, hogy az orosz és ukrán álláspontok kritikus kérdésekben is egyre közelebb kerülnek egymáshoz és lát reményt a tűzszünetre is, amennyiben a háborús felek nem visszakoznak az eddig elért eredmények kapcsán – írja a Reuters

Cavusoglu korábban már fogadta Szergej Lavrov orosz, és Dmitro Kuleba ukrán külügyminisztert is, ám a tárgyalások akkor nem jártak eredménnyel. 

A török diplomata azóta Oroszországba és Ukrajnába is elutazott a múlt héten, 

és a hallottak alapján fejezte ki reményét a tűzszünettel kapcsolatban, ám nem részletezte, hogy mely kérdések azok, ahol történt előrelépés.

Fotó: Alona Nikolayevych / NurPhoto / NurPhoto via AFP

A török elnöki szóvivő, Irahim Kalin az Al-Dzsazírának nyilatkozva arról beszélt, hogy négy területen közelednek az álláspontok: az ukrán csatlakozási törekvések feladása, demilitarizáció, az oroszok által követelt nácitalanítás és az orosz nyelv védelme Ukrajnában.

Ugyanakkor Ukrajna és nyugti szövetségesei szerint a neonácikról szóló orosz utalások a demokratikusan megválasztott ukrán kormány kapcsán alaptalanok és Kalin is megismételte, hogy ezt Kijev sértőnek találja

A szóvivő szerint tartós tűzszünetet csak a két ország elnökének, Volodimir Zelenszkijnek és Vlagyimir Putyinnak a találkozója hozhat, 

ám mint mondta Putyin szerint Krím és Donbasz kérdésében az álláspontok még túl távol vannak attól, hogy egy ilyen találkozóra sor kerülhessen.

Törökország már a háborút megelőzően felajánlotta közvetítői szerepét a két fél között, lévén mind a két országgal jó kapcsolatokat ápol és ezen nem is szeretne változtatni.