Egy ballisztikus rakétát lőtt ki Észak-Korea a keleti partjairól a Japán-tenger (Keleti-tenger) irányába csütörtökön – tájékoztatott a japán védelmi minisztérium.

A japán védelmi miniszter közölte: Phenjannak egy új típusú interkontinentális ballisztikus rakétájáról van szó, amely japán területen csapódott a tengerbe – írja a Japan Times.

Fotó: AFP

A japán és a dél-koreai hadsereg arról számolt be, hogy ez a legnagyobb észak-koreai nukleáris rakéta, amit 2017 óta kilőttek.

Phenjan 2017-ben befagyasztotta az interkontinentális ballisztikus rakéták tesztelését és a kísérleti atomrobbantásokat. Kim Dzsongun azonban figyelmeztetett, hogy országa mindkét tevékenységet újrakezdheti, miután a Donald Trump előző amerikai elnökkel folytatott, a nukleáris leszerelésről szóló tárgyalások zátonyra futottak.

Észak-Korea az idén tucatnyi fegyverkísérletet hajtott végre. Szakértők rámutattak, hogy Phenjan szokatlan aktivitása az aktuális fejlesztések mellett a nyomásgyakorlás eszköze is.

Fotó: AFP

Észak-Korea az elmúlt hetekben kétszer hajtott végre olyan közepes hatótávolságú rakétakísérletet a főváros, Phenjan közelében, amelynek során amerikai és dél-koreai katonai források szerint a Hvaszong–17 egyes elemeit tesztelhette. A Hvaszong–17 egy újszerű interkontinentális ballisztikus rakéta, amelynek hatósugara 15 ezer kilométer.

Amerikai és dél-koreai tisztségviselők attól tartanak: a fegyvert hamarosan „élesben” is bevethetik, hogy kémműholdat juttassanak el vele a világűrbe. Ez szakértők szerint az elmúlt öt év legnagyobb provokációja és az ENSZ vonatkozó határozatainak megsértése lenne.

Interkontinentális rakétát fejleszt Észak-Korea

Washington komoly eszkalációnak nevezte az esetet.