Kim Dzsong Un észak-koreai vezető elrendelte az ország űrkísérletekre használt egyik létesítményének kibővítését – jelentette a helyi állami média pénteken. Az Egyesült Államok és Dél-Korea ezzel egy időben azt a gyanút fogalmazta meg, hogy legújabb indításai során Phenjan egy új rendszerű interkontinentális ballisztikus rakétával kísérletezett.

Washington komoly eszkalációnak nevezte az esetet. Nem véletlenül, ugyanis

az interkontinentális ballisztikus rakéták minimális hatótávolsága 5500 kilométer, tehát elérné Amerikát is.

Kim Dzsong Un a KCNA észak-koreai állami hírügynökség jelentése szerint látogatást tett a szohéi kísérleti telepen, és ott beszélt arról, hogy az ország űrkutatási törekvéseinek valóra váltása érdekében ki kell bővíteni a telephely kapacitásait.

Fotó: EyePress via AFP

A telepről korábban egyebek között egy műholdat állítottak pályára, de számos rakétatechnológiai kísérletre is használták már. Teszteltek például olyan hajtóműveket, amelyek az amerikai és dél-koreai szakemberek szerint a ballisztikus rakétákban is használhatók.

A BBC tudósítása arról számol be, hogy Szöul és Washington feltételezése szerint Észak-Korea a két legutóbbi – február 26-én és március 4-én – végrehajtott teszteken egy új rendszerű interkontinentális rakétával, a Hvaszong-17-essel kísérletezett.

Phenjan azt állította, hogy mindkét alkalommal műholdak fejlesztéséhez szükséges teszteket végzett. John Kirby, az amerikai védelmi minisztérium szóvivője azt mondta, hogy a rendszert egyelőre csak korlátozott hatótávolsággal próbálták ki, de a jövőben minden bizonnyal további kísérletek várhatók.

Amerikai kormányzati tisztviselők csütörtökön jelezték, hogy

Washington újabb büntetőintézkedések kivetésére készül Észak-Korea ellen,

mert a legújabb kísérletek súlyos aggodalomra adnak okot a nemzetközi biztonságot illetően.

Észak-Korea a Donald Trump korábbi amerikai elnökkel folytatott tárgyalások idején, 2018-ban egy időre felfüggesztette tevékenységét a szohéi telepen.

Váratlan helyről kaphat szövetségest a Kína elleni küzdelemhez Biden

Dél-Korea új elnöke az ország számára viharos időszakban veszi át a hatalmat, és az általa kijelölt út felrázhatja a régiót. Kemény kézzel bánna északi szomszédjával is.