Felmondott és elmenekült Oroszországból a harmadik legnézettebb orosz propagandatévé, az NTV egyik vezető tévése. Lilija Gildejeva a Kreml-párti csatorna arca volt: tavaly még maga az orosz elnök, Vlagyimir Putyin is kitüntette, az államfő az orosz médiáért tett erőfeszítéseiért mondott neki köszönetet. 2008-ban ugyancsak kitüntette őt Putyin újságírói tevékenységéért. Sokan az elnök egyik kedvenc tévéseként tartották ezek miatt számon. 

A BBC brit hírtelevízió értesülései szerint Gildejeva attól félt, hogy nem engedik ki az országból, ezért döntött a titokban történő menekülés mellett. Ezt maga a tévés műsorvezető közölte a népszerű blogger, Ilija Varlamov cikkében. Arról, hogy pontosan hogyan hagyta el hazáját, Gildejeva nem közölt részleteket – írja a BBC. 

Nem ez az első repedés egyébként az orosz állami propagandagépezeten. Hétfő este az egyik híradóban egy tévés szerkesztő kezdett spontán tüntetésbe, de gyorsan lekeverték. Marina Ovszjannyikova hollétéről azóta sem lehet tudni semmit, ügyvédeinek nem mondják meg a hatóságok, hol lehet az újságíró, aki egy háborúellenes táblát tartott fel élő adásban.