Közélet

Senki sem tudja, hol lehet az orosz tévéadást megzavaró tüntető

Marina Ovszjannyikova egy táblával a kezében rontott be az élő adásba, ügyvédei sem tudják, jelenleg hol lehet.

Hétfő este óriási repedés történt az egyébként masszív falként álló orosz állami tévé közvetítésén. Az orosz állampolgárok szinte már alig jutnak hozzá a nem propagandahírekhez a nyugati közösségi média oldalainak blokkolása miatt, emiatt gondolta úgy Marina Ovszjannyikova orosz újságíró, hogy meghackeli az állami tévéadást. 

A nő egy hatalmas táblával a kezében rohant be a híradó stúdiójába, hogy a háború ellen tiltakozzon. A műsorvezető azonban rezzenéstelen arccal sorolta tovább a híreket, néhány másodperccel később pedig a szerkesztők is kapcsoltak és gyorsan bevágtak egy kórházi bejátszást. 

Max Seddon, a Financial Times moszkvai tudósítója a Twitter-oldalán követte végig az eseményeket. Ő azonosította a nőt is, miután eleinte semmit sem lehetett tudni a bátor tüntetőről. 

Seddon úgy tudja, Ovszjannyikovát a helyszínről rendőrök vitték el és vádat készülnek ellene emelni az orosz fegyveres erők megsértése miatt. A nő akciója előtt videóüzenetet is megfogalmazott, amelyben Vlagyimir Putyin elnököt okolja a háború kirobbantásáért és elnézést kért, hogy eddig egy propaganda-csatornánál dolgozott. 

Ami Ukrajnában történik, egy bűncselekmény és Oroszország az agresszor. Ezekért a szörnyűségekért egyetlen ember a felelős: Vlagyimir Putyin 

- mondta videójában az újságíró. 

Az orosz médiában később terjedni kezdett a tüntetőről készült videó, de a legtöbb helyen már cenzúrázzák a kezében tartott táblát, amelyen egyébként az volt olvasható, hogy állítsák le a háborút. 

Seddon kedd reggel közölte: jelenleg senki sem tudja, hogy lehet Ovszannyikova, ügyvédei keresték a tévé székházában, majd a rendőrkapitányságon, de egyik épületben sem volt és semmilyen információt nem adnak hollétéről. 

 

propaganda orosz állami tévé tüntető
Kapcsolódó cikkek