Mióta elkezdődött az Ukrajnával szembeni orosz invázió, cégek sokasága vonult ki az országból, ezért nem meglepő módon a maradó cégeket, köztük a Nestlé-t számos kritika érte.

Noha a cég továbbra sem hagyja ott Oroszországot, szerdai közleményükben arról írnak, hogy csak a bébiételek és az egészségügyi, kórházi termékek területén maradnak részesei az orosz piacnak. Az olyan márkák értékesítésével, mint a KitKat vagy a Nesquik azonban felhagynak és mint mondják, már korábban felhagytak a nem létfontosságú termékek exportjával és importjával Oroszországban. Nem kívánnak reklámokra sem költeni és tőkebefektetéseket sem hajtanak végre az országban, miközben teljes mértékben betartják a szankciókat is.

Fotó: FABRICE COFFRINI

Nem számítanak nyereségre sem az országban, így azzal kapcsolatos adókat sem kell fizetniük, ám ha mégis lenne profitjuk, azt humanitárius segélyszervezeteknek utalják. Mindez a már korábban felajánlott élelmiszerkészlethez és pénzügyi segítséghez kapcsolódik, melyet Ukrajna és a menekültek részére a cég már korábban nyújtott. A Nestlé kiáll Ukrajna népe és az ott dolgozó 5800 alkalmazottja mellett – zárják a közleményt.