Új lehetőségük nyílt a Chagos-szigeteki leszármazottaknak a brit állampolgárság megszerzéséhez – számolt be a The Guardian.

A chagosiak közvetlen leszármazottai, akik a Brit Indiai-óceáni Terület részét képező szigeteken születtek, és még nem a brit tengerentúli szigetek (BOTC) vagy Nagy-Britannia állampolgárai, a brit állampolgárság mindkét formáját kérelmezhetik majd – közölte a brit belügyminisztérium. A változtatás a kormány által jóváhagyott állampolgársági és határügyi törvényjavaslat módosításában szerepel.

Fotó: David Henley / Getty Images

Az új rendelkezés értelmében 

az őshonos chagosi születésűek leszármazottai jogosultak lesznek arra, hogy öt éven belül ingyenesen kérelmezhessék a BOTC és a brit állampolgárság bejegyzését.

A rendelkezés "nem leszármazáson alapuló" állampolgárságot biztosít, ami azt jelenti, hogy azok, akik jogosultak a bejegyzésre, az ötéves határidő letelte után külföldön született gyermekeiknek is átadhatják azt. 

Kevin Foster bevándorlási miniszter elmondta, hogy a kormány meghallgatta a chagosi közösség tapasztalatait és aggodalmait, és gondosan mérlegelte egyedi helyzetüket. 

A belügyminisztérium korábban már bejelentette, hogy 10 éves időtartamra, öt területre – oktatás, egészségügy, foglalkoztatás, szociális ellátás, kultúra – irányuló 40 millió fontos támogatási csomagot nyújt a chagosiaknak.

Ez a módosítás rendkívül pozitív fejlemény az Egyesült Királyságban, Mauritiuson és a Seychelle-szigeteken élő chagosi közösség számára

– mondta Amanda Milling, a külügyi hivatal minisztere.

Azzal, hogy megnyitjuk az utat a teljes körű brit állampolgárság felé, a chagosiak állampolgársággal és a nemzeti identitással kapcsolatos egyik központi problémájával foglalkozunk

–  tette hozzá.

A nemzetközi bíróság (ICJ) 2019-ben állapította meg, hogy Nagy-Britannia jogellenesen választotta el a Chagos-szigeteket Mauritiustól, mielőtt 1968-ban odaítélte a függetlenségüket. 

Fontos szigeteket veszíthet el az Egyesült Királyság

Még évekig elhúzódhat a kis szigetcsoport kálváriája.