Hajnalig tartó vitát követően az állam- és kormányfőit tömörítő Európai Tanács pénteken kiadott közleménye elítélte Oroszország indokolatlan és igazolhatatlan katonai agresszióját és megingathatatlan támogatást ígért Ukrajnának és a háború elől menekülőknek, ám az ülés nyilván nem ezek miatt, hanem Ukrajna uniós csatlakozásának kérdése kapcsán húzódott órákig – írja a Politico.

A versailles-i kastélyban tartott, kétnapos ülés első napját így végül olyan, gondosan megfogalmazott közleménnyel zárták, melyet az Ukrajna mielőbbi csatlakozását szorgalmazók, és a gyorsított eljárást ellenzők is győzelemként adhattak el, de valójában elmaradtak a Volodmir Zelenszkij ukrán elnök által óhajtott, száguldó tempójú folyamat ígéretétől.

Fotó: Albert Cara / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP

Az ukrán csatlakozási kérelemnek így az oroszokkal szembeni hősiesség ellenére is keresztül kell mennie az évekig tartó procedúrán. 

A kezdeti lépés, az ukrán csatlakozási kérelem továbbítása az Európai Bizottság felé azonban megtörtént és további, Ukrajnával való szorosabb kapcsolatokat ígérő jelek is kiolvashatóak a szervezet közleményéből.

Az EU egyhangúan fejezte ki segítő szándékát Ukrajna felé mind politikai, mind anyagi téren, nem jelezte azt, hogy az ország uniós csatlakozása garantált lenne. A holland miniszterelnök, Mark Rutte a gyűlés helyszínéről távozva elmondta, hogy nincs lehetőség a csatlakozási folyamat lerövidítésére, még Ukrajna számára sem.

Az uniós kormányfők azonban számos egyéb segítséget ígértek a megtámadott országnak. Az Európai Tanács elnöke, Charles Michel kiemelte, hogy további 500 millió eurós segítségről döntöttek az Európai Béke Alapon keresztül. Megígérték azt is, hogy segítenek a háborút követő újjáépítésben – feltéve, ha az ország még létezik és nincs megszállva Vlagyimir Putyin csapatai által. 

Kiemelték azt is, hogy a szankciók esetében is hajlandóak továbbmenni az eddigieknél, ha szükséges.

A gyorsított csatlakozás támogatói közül a litván elnök Ukrajna eurointegrációjának igenlését kívánta áttörésként beállítani, ám ez korábban sem forgott különösebb veszélyben. Az ördög azonban a részletekben rejlik, és a közlemény pedig a vonatkozó rendelkezésekre hivatkozik, melyek között például az összes tagállam beleegyezése is található. A vezetők jelezték, hogy  Moldova és Georgia csatlakozási kérelmének ügyében is várják a Bizottság véleményét.