Pozitív fejleményekről számolt be Vlagyimir Putyin orosz elnök jóbarátjának, Aljakszandr Lukasenka belarusz államfőnek, aki látogatásra érkezett Moszkvába pénteken. Az orosz elnök kiemelte: őt arról tájékoztatták az Ukrajnával tárgyaló orosz delegáció tagjai, hogy jó irányba haladnak a béketárgyalások – írja a BBC. 

A háború eddig eltelt két hetében többször is találkozott Ukrajna és Oroszország delegációja Belaruszban, de eddig nem sikerült áttörést elérni. 

Mint ahogyan csütörtökön, a két ország külügyminisztereinek törökországi megbeszélésén sem.

A mai találkozón Putyin az országa ellen kivetett szankciókat is szóba hozta. Az orosz elnök szerint a rubel értékét beszakító és a teljes orosz gazdaságot csőd közelébe szorító nyugati lépések még pozitív hatással is lehetnek Oroszországra. 

Fotó: Sputnik via AFP

Ez is egy lehetőség, hogy tovább erősítsük gazdasági és technológiai szuverenitásunkat

– mondta a találkozón Putyin arra utalva, hogy a múltbéli szankciókból is erősebben jött ki Oroszország. 

Az orosz elnök ugyanakkor részletekbe nem ment bele, azt csak a négyszemközti találkozón hozza fel valószínűleg Lukasenkának. 

Vlagyimir Putyin egyébként a találkozó előtt arról is döntött, hogy jóváhagyja a közel-keleti önkéntesek bevetését a háborúban. A hírek szerint 16 ezer ilyen katonát vethetnek be Ukrajnában.