Engedélyezné az önkéntesek részvételét az ukrán erőkkel vívott harcban – közölte a Reuters szerint pénteken Vlagyimir Putyin, aki az elfoglalt nyugati rakéta-rendszerek továbbadását a szeparatistáknak is engedélyezte.

Fotó: Sputnik via AFP

A megszerzett harckocsiellenes Javelin és légvédelmi Stringer rakéták odaadása a luhanszki és donyetszki lázadóknak a hadügyminiszter Szergej Sojgu javaslata volt. Putyin minderről az ország biztonsági tanácsának ülésén beszélt, ahol Sojgu arról is tájékoztatta főnökét, hogy a Közel-Keletről 16 ezer önkéntes áll készen arra, hogy csatlakozzon az orosz csapatokhoz.

Mindez egyfajta orosz válasz lehet a világszerte Ukrajna mellett kitörő szolidaritási hullámra és az annak keretében az ukrán ellenállás segítésére létrejött Nemzetközi Légióra, melybe ukrán források szerint szintén legalább 16 ezren jelentkeztek, köztük többen például az orosz invázióhoz felvonulási területet biztosító, sok ellenzékit bebörtönző vagy elüldöző Belaruszból is. Azonban a Lukasenko-rezsim által elüldözött fehéroroszokon kívül a világ minden tájáról jelentkeztek önkéntesek, melyek között a témát vizsgáló írások szerint vannak egykori veteránok és mindenféle katonai tapasztalatot nélkülöző civilek egyaránt.

Fotó: Efrem Lukackij

Az, hogy a nemzetközi önkéntesek jelenléte mennyire bizonyul döntőnek a háborúban egyelőre nem tudni, de Oroszország, mely kezdetben tagadta a sorkatonák jelenlétét az inváziós seregben, később kénytelen volt azt elismerni. A közel-keleti önkéntesek könnyen lehet, hogy professzionálisabb harcosok a sorkatonáknál.