Az Ukrajna részére nyújtandó katonai segítség kapcsán időről időre felmerül, hogy az ukrán hadsereg nem feltétlenül rendelkezik a nyugti fegyverek használatához szükséges képzettségekkel, ezért többnyire azok az országok kerülnek a kérdés középpontjába, melyek egykor a Varsói Szerződés részesei voltak, ám mára már tagállamok. 

A The Wall Street Journal összeállításából azonban kiderül, hogy a világ minden táján értékesített, még 

a Szovjetunióból származó fegyverekből az Egyesült Államok is tudott szerezni párat a hidegháború végén, 

melyek hamarosan utat találhatnak Ukrajnába is. Ezek között az egyik lapnak nyilatkozó forrás szerint SA-8 típusú föld-levegő rakéták is találhatóak, melyeket az Egyesült Államok hajlandó megosztani a hazájukat védő ukránokkal. Lehet, hogy tényleg igaz a régi vicc, hogy a "Ki tud többet a Szovjetunióról?" vetélkedőt a CIA nyerte.

Katonai napon vizsgálják a látogatók az SA-8 légvédelmi rakétarendszert
Fotó: Evgeny Biyatov / Sputnik / Sputnik via AFP

A titkos szovjet arzenál továbbadásáról  Pentagon nem kívánt nyilatkozni. Az egykori hidegháborús ellenfél technikáját beszerző műveletek 1994-ben kerültek napvilágra, amikor 

egy szovjet teherszállító gépet lehetett látni a huntsville-i repülőtéren, mely egy forgalmas autópálya mellett található. 

Később kiderült, hogy a gép S-300-as légvédelmi rendszert szállított, amit az Egyesült Államok 100 millió dollárért vásárolt Belarusztól, ugyanakkor egy amerikai tisztviselő szerint ez nem képezi részét az Ukrajnának küldött fegyvereknek.

Ugyanakkor az elmúlt napokban felmerült, hogy Szlovákia hasonló légvédelmi rakétái Ukrajnába érkezzenek. A szlovákok ezt akkor tudják vállalni, ha cserébe kapnak más légvédelmi eszközöket. 

Azóta északi szomszédunkhoz elkezdtek amerikai Patriot légvédelmi rendszert telepíteni, 

melyet német és holland katonák üzemeltetnek majd.

Ukrajna a kevésbé bonyolult amerikai Stringer rakétákkal rendelkezik ugyan, ám azok csak helikopterek és alacsonyan szálló repülőgépek ellen hatásosak. Ugyanakkor a nyugati megfigyelők szerint az oroszok továbbra sem képesek a légteret uralni, hiszen Ukrajna még a harcok kezdete után csaknem egy hónappal is rendelkezik számos légvédelmi rendszerrel, sőt a légiereje is képes felvenni a harcot az orosz támadókkal.