Volodimir Zelenszkij közvetlenül az orosz elnökkel tárgyalna a béke feltételeiről, de Vlagyimir Putyin jelenleg nem hajlik erre – állítja az ukrán elnök külpolitikai főtanácsadója. Ihor Zsovkva a Bloombergnek nyilatkozva arról beszélt: Ukrajna a diplomáciai megoldást keresi, de ehhez először az oroszoknak kell azonnali tűzszünetet hirdetniük, és ki kell vonniuk csapataikat Ukrajna területéről. Az ukrán és az orosz külügyminiszter csütörtökre tervezett találkozója azonban fontos lépés lehet a helyzet rendezése felé. 

Ukrajna egy négyzetcentiméternyi területét sem adjuk fel – hangsúlyozta Zsovkva, hozzátéve, hogy Kijevnek vannak javaslatai az orosz feltételekre, de ultimátumokat nem fogadnak el.

Ha az Egyesült Államok, Nagy Britannia és Németország is kész garantálni Ukrajna biztonságát, az ország hajlandó biztonsági megállapodást kötni Oroszországgal is – közölte a tanácsadó, ráerősítve Volodimir Zelenszkij korábbi nyilatkozatára, miszerint nem már ragaszkodik Ukrajna NATO-csatlakozásához, helyette a szomszéd országokkal kötne kollektív biztonsági megállapodást.

Zelenszkij nem ragaszkodik a NATO-csatlakozáshoz, a szakadár területekről is lemondana

Az ukrán elnök az amerikai ABC hírtelevíziónak adott interjúban arról beszélt: már nem ragaszkodik annyira Ukrajna NATO-csatlakozásához, mint korábban, és kész egyeztetni Vlagyimir Putyinnal a kelet-ukrajnai szakadár területek státuszáról is.