A magyar, a székely, a német, a román, a szlovák és az olasz konyha ízei lesznek kóstolhatók a Gyula és Békéscsaba közös szervezésében megrendezett gasztrosétán, 

amely a történelmi városrészeken vezet végig, finom falatok kíséretében. A tematikus túrán két tavaszi hétvégén: húsvétkor és pünkösdkor lehet részt venni. A street foodtól a fine diningig, közel húsz helyszínen lehet majd csemegézni a standokon és az éttermekben. 

Fotó: Bencsik Ádám / Békés Megyei Hírlap

A békési hungarikumok: a gyulai és a csabai kolbász; a pálinka- és sörfőzdék, illetve a méz kiemelt szerepet kapnak a kínálatban

– juttatta el a VG-nek küldött közleményében a Gyulai Turisztikai Nonprofit Kft.

A gasztronómiai mellett kulturális programokkal is készülnek. A Hungarikumteraszon helyi és környékbeli zenészek lépnek majd fel. 

Azt est fénypontja szó szerint a gyertyafényes tárlatvezetés a Gyulai várban, 

amely az egykori Magyar Királyság egyetlen épen maradt gótikus síkvidéki téglavára, évszázadokkal visszarepít az időben, és átadja annak a hangulatát, ahogyan a korabeli emberek éltek. A várbejárást az uralkodók asztalánál fenséges lakoma követi gyulai ízekből. 

Aki szeretné lemozogni a menüt, április 16-án, szombaton egy különleges élmény-kerékpározáson vehet részt. A tekerés a város főbb gasztronómiai látnivalóit érintve a két Körös összefolyásának megtekintését is felöleli.

Tavaly a nyári szezon volt a legforgalmasabb a városban, június és augusztus között 210 ezer vendégéjszakát regisztráltak, amely mindössze 13 százalékkal marad el a 2019-es rekordévtől, viszont hatalmas előrelépés a 2020-as, 165 ezres látogatottsághoz képest az év azonos időszakában. 

A teljes program itt érhető el.