A közvélemény-kutatások alapján a harmadik helyen álló radikális baloldali elnökjelölt képét országszerte vetítik a kampányeseményeken – számolt be róla a The Guardian.

Jean-Luc Mélenchon, az általa alapított Engedetlen Franciaország radikális baloldali párt jelöltje a kedd esti utolsó kampánygyűlésén azt mondta támogatóinak, hogy a győzelem karnyújtásnyira van tőlük.

A veterán jelölt, politikai teknősbékaként jellemezte magát, aki lassú, de képes megelőzni a nyulakat a célig.

Van még néhány napunk, a sorsunk a mi kezünkben van. Szakítanunk kell az elnöki monarchiával, és be kell vezetnünk a nép szuverenitását.

Mindenkinek egyéni, személyes felelőssége van a vasárnapi eredményért

– mondta beszédében a 70 éves politikus.

Fotó: Julien Masson / AFP

Mélenchon a különleges technológia segítségével kedden egyszerre 12 helyen jelent meg. Teljes valójában Lille városában tartott beszédet, ezzel egyidejűleg hologramként 11 másik városban is élő beszédet tartott támogatóinak, és remélt vasárnapi szavazóinak.

Ezt a hi-tech trükköt nem először használja az elnökaspiráns, először a 2017-es kampányba vetette be. A cél az volt, hogy Mélenchon – valódi vagy hologram formájában – minden francia állampolgártól kevesebb mint 250 kilométerre legyen.

A 2022-es francia elnökválasztás első fordulója április 10-én vasárnap esedékes. Mélenchon a baloldal egyetlen esélye a második fordulóba jutásra, miután a Szocialista Párt támogatottsága nagyon visszaesett, így Anne Hidalgo, Párizs polgármestere is távol került a pozíciótól. A zöldek jelöltje, Yannick Jadot a hatodik helyen kullog.

A regnáló elnök Emmanuel Macron 27 százalékon, Marine Le Pen 23 százalékon, Mélenchon pedig 16,5 százalékon áll

az Ifop közvélemény-kutató legfrissebb mérése szerint. Valószínűleg ez a trió mérkőzhet meg a második fordulóban is.

Fotó: Nicolas Billiaux / AFP

A keddi beszédében techno zenére, és a közönség üdvrivalgása közepette színpadra lépő politikus elmondta, hogy Franciaország nem fog mindenben a álláspontjához csatlakozni, ugyanakkor elítéli az ukrajnai orosz gyilkosságokat. Programjának része, hogy véget vet Franciaország atomenergia-függőségének, befagyasztja az üzemanyagok és az alapvető élelmiszerek árát is.

A nyugdíjkorhatárt 62-ről 60 évre csökkentené, és havi 1400 eurós (körül-belül 530 ezer forintos) minimálbért vezetne be.