Izrael új lézeres rakétavédelmi rendszere sikeresen elfogott aknavetőket, rakétákat és páncéltörő rakétákat a legutóbbi tesztek során – közölték izraeli vezetők csütörtökön. Az izraeli gyártású lézerrendszert, amelyet „Iron Beam” néven ismernek, úgy tervezték, hogy kiegészítsen egy sor légvédelmi rendszert, beleértve a drágább rakétaelfogó vaskupolát is - közölte az AP hírügynökség.

„Ez tudományos-fantasztikusnak tűnhet, de valóságos” – mondta Naftali Bennett miniszterelnök. "Az Iron Beam elfogásai némák, láthatatlanok, és darabonként csak 3,50 dollárba kerülnek" - tette hozzá.

A lézerrendszer hatékonyságáról keveset tudni, de várhatóan szárazföldön, levegőben és tengeren is bevethetik majd. A cél az, hogy a következő évtizedben Izrael határát körbetelepítsék a lézerrendszerrel, hogy megvédjék az országot a támadásoktól.

Izrael tájékoztatása szerint, az Iron Dome védelmi rendszere nagy sikert aratott, 90 százalékos elfogási aránnyal. A tisztviselők szerint azonban a rendszer telepítése költséges. Bennett azt mondta, hogy Gázában valaki néhány száz dollárért kilőhet egy rakétát Izrael felé, de a jelenleg működő Vaskupolának több tízezer dollárba kerül annak elfogása.

A védelmi minisztérium kiadott egy rövid videót, amely bemutatja, hogy az új rendszer sikeresen elkapta a rakétákat, aknavetőket és egy pilóta nélküli légijárművet. A kíváló színvonalon szerkesztett és megzenésített videón a jelek szerint egy földi állomásról kilépő lézersugár a célpontokat találja el, és apró darabokra zúzza őket.

Bennett februárban azt mondta, hogy Izrael egy éven belül elkezdi használni a rendszert. Izrael már kifejlesztett vagy telepített egy sor olyan rendszert, amelyek a nagy hatótávolságú rakétáktól a néhány kilométerről (mérföldről) indított rakétákig mindent elfognak. A harckocsikat rakétavédelmi rendszerrel is felszerelték.

Mint ismert Izrael ellenzi a megakadt tárgyalásokat arról, hogy helyreállítsák Irán és a világhatalmak közötti nukleáris megállapodását. Izrael véleménye szerint, az nem tesz semmit Irán katonai tevékenységének megfékezéséért a térségben.