Orbán Viktor miniszterelnök az európai uniós színtéren soha nem hagyta cserben lengyel partnereit, Lengyelország semmiképpen sem szakítja meg kapcsolatait Magyarországgal, és folytatódni fog a visegrádi együttműködés is 

– mondta Jaroslaw Kacznyski lengyel kormányfőhelyettes. A Sieci konzervatív hetilapnak adott, hétfőn teljes terjedelmében megjelenő interjú szombaton közzétett részletében a lengyel kormánykoalíciót vezető Jog és Igazságosság elnökétől azt kérdezték, vajon az ukrajnai háború során tanúsított magyar álláspont „eltörli-e” az utóbbi évek lengyel–magyar szövetségét. „Tekintsünk távolságtartással a dologra” – válaszolt Kaczynski.

Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Hangsúlyozta, hogy Magyarország minden eddig javasolt, Moszkvával szembeni szankciót támogatott és elítélte az orosz agressziót. Magyarország ellenzi az orosz gázimport tilalmát, de „ugyanilyen, sajnos, Németország magatartása is, valamint több más fontos uniós tagállamé is” – mondta.

Kitért arra, hogy a magyar gazdaságnak mások az adottságai, mint a lengyelnek. „Elsősorban mély, Gyurcsány Ferenc posztkommunista kormányfő idején keletkezett orosz függőségről van szó sok vonatkozásban” – mondta, hozzátéve: „tudjuk, hogy ezt nehéz megszakítani. Tudjuk, hogy Magyarországnak más a története, ezért másképp tekint bizonyos ügyekre”. Kacznyski azt is mondta, hogy

kritikus szemmel tekintenek Magyarország magatartására, „nagyobb szerepvállalására” számítanak. Hangsúlyozta ugyanakkor: ez nem jelenti azt, hogy „meg kellene szakítani az együttműködést azokon a területeken, ahol együttműködhetünk”.

Elmondta: mindig is tudott az Orbán Viktor és a lengyel kormánytábor közötti, Oroszország és Németország politikai megítélését illető különbségről, amely – mint felidézte – már a délkelet-lengyelországi Nedec várban 2016-ban történt, a hosszú távú együttműködés terveiről szóló Kaczynski–Orbán-találkozó során kirajzolódott.

Semmiképpen sem szakítjuk meg kapcsolatainkat 

–  közölte Kaczynski a Magyarországgal való együttműködéssel kapcsolatban. Hozzátette, hogy Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő megállapodott Orbán Viktor miniszterelnökkel és más partnerekkel a visegrádi csoport munkáinak néhány hetes felfüggesztéséről, de „a csoport biztosan visszatér a hasznos működéséhez”. Hangsúlyozta: bár léteznek különbségek, Orbán személyében olyan partnerrel van dolguk, „aki soha sem tagadta, mi az álláspontja, nem csalt”, és aki más együttműködési területeken, például az Európai Unióban soha nem hagyta cserben lengyel partnereit. 

A V4-ekről Orbán Viktor korábban azt mondta, hogy a tagokat mindig is kihívás elé állította az a tény, hogy a négy ország másként gondolkodik a keleti politikáról. Azt is mondta, hogy a visegrádi négyek nem geopolitikai szervezet, nem is erre jött létre, hanem arra, hogy az EU-n belüli vitákban a közép-európai érdekeket közösen tudják képviselni. Orbán szerint a V4 ezt az eredeti küldetését a jövőben is jól ellátja majd, e téren nincs semmiféle nézetkülönbség.