A választásra jogosultak 26,40 százaléka adta le vasárnap délig a szavazatát a francia elnökválasztás második fordulójában, és ez ugyan egy százalékkal magasabb a két héttel ezelőtti első forduló részvételénél, de két százalékkal elmarad az öt évvel ezelőtti részvételhez képest – közölte a francia belügyminisztérium.

Fotó: Jean-Marc Barrere / Hans Lucas / AFP

Két évtizede nem volt ennyire kicsi az érdeklődés a legfontosabb franciaországi választás iránt. 

Az urnákat a kisebb szavazókörökben este 6-kor vagy 7 órakor zárják le, a nagyvárosokban este 8 óráig lehet szavazni. Arról, hogy a szavazókörök lépcsőzetes zárásának milyen hatása van a végeredmények becslése szempontjából, itt írtunk. 

Bár valamennyi felmérés Macron győzelmét vetíti előre, de jóval szorosabb eredménnyel, mint öt évvel ezelőtt, és a részvételi arány is befolyásolhatja még az eredményt.

Az iskolai tavaszi szünet miatti távolmaradás, a hagyományos bal- és jobboldali pártok jelöltjeinek kiesése az első fordulóban, valamint a 22 százalékos támogatottsággal harmadik helyen végzett radikális baloldali Jean-Luc Mélenchon szavazóinak kiszámíthatatlansága a közvélemény-kutatók szerint akár a Nemzeti Tömörölés jelöltjének is kedvezhet. 

Mindkét elnökjelölt délelőtt 1 óra előtt leadta a voksát,

Macron Le Touquet településen, az észak-franciaországi családi nyaralójuk közelében, Marine Le Pen pedig a pártja egyik fő bázisának számító Hénin-Beaumont-ban, a belga határ közelében. 

Az első hivatalos eredmények este 8 órától várhatók.