Egyre nagyobb veszélynek van kitéve a Földközi-tenger élővilága a rengeteg turistáról leázó, nagy mennyiségű napolaj miatt. A koronavírus-járvány ugyan némileg megakasztotta a turizmus növekedését, de egy friss tanulmány szerint ez sem volt elég: a Földközi-tengerben elterjedt neptunfű vízinövény sejtjeiben már most kimutatható a napolajokban található UV szűrő vegyszerek jelenléte. 

A növényekben hatféle vegyszer nyomati mutatták ki. Bár egyelőre nem teljesen bizonyított, hogy ezek ártalmasak az élővilágra, a kutatók úgy vélik, nagyon is így van és egyre inkább aggódnak – írja a Guardian című lap. 

Fotó: Shutterstock

Az UV szűrők jelenléte ugyanis befolyásolhatja a tengeri növények fotoszintetizációját, ha pedig ezek nem tudnak növekedni, esetleg teljesen kipusztulnak, azzal teljesen felborítják a tengeri ökoszisztémát. 

A neptunfű szinte mindenhol elterjedt a Földközi-tengeren és nagyban felel az egészséges tengeri élővilág fenntartásáért. 

Korábbi tanulmányokban egyébként már leírták, hogy a napolajokban található UV szűrők milyen hatással vannak a tengeri állatokra, a halak, delfinek és teknőcök esetében például fejlődési rendellenességet is okozhat a nagy mennyiségű vegyszer. 

A korallzátonyokra szintén rendkívül káros a napolaj, éppen ezért számos strandon már tilos is ezek használata, például Hawaii, Florida és Palau bizonyos területein. A kutatók azt javasolják, hogy a Földközi-tengerrel határos országok is gondolkozzanak el hasonló tiltáson.